Aktuális

Szigorúbban szabályozzák a bírói hivatást

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) közzétette a 2015. január 1-jén hatályba lépő új bírói etikai kódexet.

A Magyar Hírlap hétfői cikke szerint a mindössze háromoldalas dokumentum preambuluma szerint a bírói hivatás a bírókkal szemben a társadalomban általánosan elfogadott etikai normákhoz képest szigorúbb erkölcsi szabályokra épülő követelményeket támaszt.

A kódex első, a függetlenségről szóló cikkelye szerint a bíró ítélkező tevékenysége során minden befolyástól mentesen jár el, és munkája során még a látszatát is kerüli annak, hogy bárkinek kedvez. Az összeférhetetlenségi szabályokban szerepel a politikai tevékenység tilalma, beleértve a politikai megnyilvánulásokat is. A bíró nem vállalhat olyan feladatot, és nem végezhet olyan tevékenységet, amely befolyásolná függetlenségét.

A kódex külön cikkelyben foglalkozik a méltósággal, kimondva, hogy a bíró tisztségének gyakorlása során és a magánéletében is jogkövető, magatartásával pedig erősíti a bíróság iránti közbizalmat és tiszteletet. A bíró csak olyan tartalmakat oszthat meg az interneten magáról, amely nem csorbítja bírói méltóságát. Tisztségét nem használhatja fel személyes előnyök megszerzésére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top