Aktuális

Levéltenger borítja Budapestet – de ki szállítja el?

A hét elején még különösen nedves volt az idő, és fújt a szél is. Emiatt elég kellemetlen volt annak, aki összevissza csúszkált a járdán a lehullott faleveleken. Most ugyan kisütött a nap, de a levelek továbbra is szétszórva hevernek az úttesten, a járdán, minden teli van velük. Vajon kinek a feladata ezt eltakarítani?

Igen, az ősz csodaszép, ha a levelek a fákat borítják. Ilyenkor viszont elkezdenek lehullani, és mi arra lettünk figyelmesek, hogy ami lehullott, az bizony ott is marad. De milyen módszerekkel lehet eltűntetni a leveleket? És főleg: kinek a feladata ez?

Nem minden hulladék, ami szemét

Zsákokba tehetjük, komposztálhatjuk, vagy akár kiszállíthatjuk a hulladékkezelő telepre. Annyi bizonyos, hogy ott nem maradhat, ahová lehullott a falevél. A környezetvédők az égetésre esküsznek, mert nem szennyezi a levegőt, nem növeli a légkör széndioxid-tartalmát. Bármilyen elszállításnak (akár kukás, akár zsákos) csak akkor van értelme szerintük, ha a faleveleket energiatermelés céljából elégetik. Különben csak károkat okozunk vele és fölösleges kibocsátást.

Persze, akinek saját portája van, annak ilyen szempontból könnyebb a helyzete, ott ugyanis mindenkinek a saját felelőssége és dolga is a levelek elszállításáról gondoskodni.
Sokan nem is tudnak róla, sokaknak pedig túl nagy macera lenne a komposztálás. Pedig megéri: nálunk egy átlagember évente nagyjából 300 kiló hulladékot termel. Ennek a háztartási hulladéknak a harmada olyan szerves anyag, amely különösebb nehézség nélkül komposztálható lenne. Fontos, hogy egy fővárosi rendelet értelmében falevelet elégetni nem lehet.

Levéltenger borítja Budapestet- de ki szállítja el?

De mi van a közterekkel?

Többek között ezt szerettük volna megtudni a Fővárosi Közterület-fenntartótól (FKF), akik írásban válaszoltak a kérdéseinkre.

Azt írják: a járdákat, az úttest és a járda közötti zöldterületet az ingatlanok tulajdonosainak, üzemeltetőinek, a kiemelt közparkokat a Főkert Zrt.-nek, a kisebbeket pedig a kerületi önkormányzatoknak kell takarítaniuk.

Külön szabályozás van a szilárd burkolatú utakra és közjárdákra: ez szintén a FKF Zrt. feladata.

“Az őszi időszakban társaságunknak kiemelt feladat a kezelésében lévő területeken a falevelek összetakarítása, amelyet kézi és gépi erővel végzünk. Kézi útgondozóink deponálják a területükön összetakarított leveleket, amelyet aztán elszállítunk.”

És mit tehet az ingatlan tulajdonosa? Ha szabályosan akar eljárni, elviheti a FKF-hez, vagy értékesítő partnereinél megvásárolt zöldhulladékgyűjtő zsákokban is elhelyezheti, amit ők elszállítanak, és komposztálnak. A gyűjtés napjáról hivatalos levélben tájékoztatták Budapest 19 zöldövezetes kerületének lakóit. A FKF szerint a másik lehetőség a komposztálás.

Az utcára nagyon pontos és bonyolult szabályok vannak: az utcafronton az ingatlan és az úttest külső széle közötti közterületi sávon a tulajdonos összegyűjti, eltávolítja a lehullott falevelet, virágot, termést. Ugyanez vonatkozik az ingatlan és a járda külső széle közötti közterületre ott, ahol úttest nincs. De az üzletek és a különféle szolgáltató helyek üzemeltetői is kötelesek az üzlet előtti 5 méteres sávterületet folyamatosan tisztán tartani.

Ha tehát valahol mégis halomban álló faleveleket látnánk, az a véletlen műve.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top