Aktuális

39 év börtön után ártatlannak nyilvánítottak két rabot

Az USA-ban 1973 óta 149 halálraítéltet mentettek fel, idén pedig a hatodikat.

Harminckilenc évi börtön után ártatlannak nyilvánítottak, és szabadlábra helyeztek két elítéltet az Egyesült Államokban, az Ohio állambeli Clevelandben. Az 57 éves afroamerikai Ricky Jacksont és társát, a 60 éves Wiley Bridgemant tévesen, egy 12 éves fiú hamis tanúvallomása alapján vádolták meg 1975-ben. A fiú felnőttként – tavaly – bevallotta, hogy hazudott, nem látott semmit a bűncselekményből, és clevelandi nyomozók kényszerítették őt hamis tanúskodásra.

A két férfit a bíróság 1975-ben bűnösnek találta, és halálra ítélte azzal a váddal, hogy egy cinkostársukkal megütötték, savval leöntötték Harry Franks üzletembert, akire kétszer rá is lőttek. A lövöldöző súlyosan megsebesítette Franks feleségét is. Halálbüntetésüket 1978-ban életfogytiglanra változtatták.

Jacksont és Bridgemant most minden vád alól felmentették, és péntek reggel szabadlábra helyezték. A két férfit a tanú, a most 52 éves Eddie Vernon tavaly tett újbóli vallomása alapján mentették fel. Állítása szerint a nyomozók hamis tanúvallomásra kényszerítették, s ennek terhét évtizedekig kellett cipelnie.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top