Aktuális

Időjárás: eső, ónos eső, hó is jön

Kellemetlen, csapadékos napok előtt állunk, de azért már látszik, hogy mikor bízhatunk újra egy kis napsütésben.

Vasárnap sem fogjuk látni a napot, folytatódik az egyhangú, szürke, borongós, helyenként párás, ködös idő – derül ki az Időkép előrejelzéséből. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat két megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést a várható tartós, sűrű köd miatt. Az északkeleti tájak kivételével többfelé kell számítani ismétlődő esőre, ugyanakkor a fagyos tájakon helyenként kezdetben ónos szitálás teheti jegessé az utakat. A keleties szél megélénkülhet a főváros térségében és a Dunántúl északi tájain. Az elmúlt napokhoz hasonlóan hajnalban északon–északkeleten fagyhat, napközben pedig 1 és 7 fok közötti maximumokat mérhetünk majd.

Hétfőre délnyugat felől egy mediterrán ciklon csapadékmezeje éri el hazánkat, így egyre többfelé ered majd el az eső, a késő délutáni órákban már északkeleten is számítani kell csapadékra, azonban napközben itt a csapadék érkezése előtt rövid időre előbújhat a Nap. Többfelé jelentősebb mennyiségű eső is eshet. Hét megyére a várható sok eső, illetve ónos eső miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezzel együtt feltámad a keleties szél is, helyenként egy-egy viharos közeli lökésre is számítani kell. Ezen a napon is 1-7 fok közé melegszik legfeljebb a levegő, és hajnalban szintén északon–északkeleten lehet fagy.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Kedden is számítani kell csapadékra, de már nem akkorra mennyiségre, mint a hét első napján. Többfelé lehet kisebb eső, ugyanakkor elszórtan havas eső, fagyott eső, ónos eső, az északi hegyekben kisebb havazás is előfordulhat. A szél veszít erejéből. A legmelegebb órákban mindössze 0 és 5 fok között alakul a hőmérséklet.

Szerdán már csak elszórtan lehet kisebb eső, gyenge havas eső, csütörtökre pedig mindenhol megszűnik a csapadék, és sokfelé kisüthet a Nap is hosszabb-rövidebb időre. Szerda reggel legfeljebb északon lehet gyenge fagy, de csütörtökön az elvékonyodó felhőzet miatt már sokfelé számíthatunk 0 fok alatti minimumokra. Szerdán még napközben találkozhatunk olyan tájakkal, ahol csak 1-2 fokkal mérhetünk magasabb értékeket a 0 foknál, de csütörtökön már országszerte 4-7 °C várható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top