Aktuális

Túl magas a Balaton vize

Magasabb a Balaton vízszintje az ilyenkor ideálisnál. A Balaton Szövetség tagjai magas belvíztől tartanak.

A hétfő reggeli mérések alapján 114 centiméter a Balaton vízszintje, az ilyenkor ideális 90 és 110 centiméter között lenne.

“Szeptember harmadika óta 50 köbmétert engedtek le a szakemberek másodpercenként a Sió-zsilipen” – mondta el a veol.hu-nak Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, aki azt is hozzátette: A vízügyi szakemberek szerint szinte kizárt, hogy nagy gondot okoz télen a magas vízszint. Különösen nagy mennyiségű hónak kellene esnie és gyors olvadás is kellene a belvízhelyzet kialakulásához.

Néhány Balaton-parti település polgármestere azonban nem ennyire nyugodt, többen is felszólaltak a Balaton Szövetség legutóbbi ülésén. Keszey János, Balatonalmádi polgármestere elmondta: “A strandot és a partot rendszerint elönti a víz, ha a magas vízállás déli széllel párosul. Lombár Gábor, balatonfenyvesi polgármester is hasonló problémák miatt panaszkodott: “Sokszor a part menti ingatlanokat is elborítja a víz… Mesterségesen sokkal magasabban tartják a tó vízszintjét, mint korábban, erre pedig nincsenek felkészülve a védművek.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top