Aktuális

Ünnepi készülődés – Főzzünk együtt a kicsikkel!

Az év utolsó heteiben általában sokkal több időt töltünk a konyhában, érdemes a kicsiket is bevonni a sütés-főzésbe, hiszen így vidám családi program lehet a mindennapos kötelezettségből. Nagy Tünde, az Ízbolygó blog szerzője, a Manókonyha című kötetében olyan recepteket gyűjtött össze, amiket a gyerekek is el tudnak készíteni (a kisebbek némi segítséggel persze) – ezekből mutatunk néhányat.

Diós angyalkák

Hozzávalók 50 darabhoz:
• 30 dkg liszt 
• fél tk sütőpor
• 25 dkg vaj
• 10 dkg porcukor
• 1 tojássárgája (a fehérje kell majd a kenéshez!) 
• 1 citrom reszelt héja

A kenéshez és a szóráshoz:
• 1 tojásfehérje 
• 8 dkg darált dió 
• 8 dkg kristálycukor

Az alapanyagokat kimérjük. A tojást szétválasztjuk (a fehérjét eltesszük a tetejéhez). A citromot alaposan megmossuk, lereszeljük a héját. A lisztet tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sütőport. A vajat almareszelőn lereszeljük, és összemorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját és a reszelt citromhéjat. Összegyúrjuk a tésztát, cipót formálunk belőle, és fóliába csomagolva fél órára hűtőbe tesszük. Ezt követően lisztezett deszkán fél cm vastagra kinyújtjuk, és tetszőleges karácsonyi formával (ha van, angyalkaformával) kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre ültetjük őket, egymástól tisztes távolságra, nehogy összenőjenek sülés közben. A tetejüket ecsettel megkenjük tojásfehérjével, majd a megkent oldalukat cukorral elkevert darált dióba forgatjuk. 200 ºC-on aranyszínűre sütjük 10-12 perc alatt.

Ünnepi készülődés - Főzzünk együtt a kicsikkel!

Az igazi habos kakaó

Hozzávalók 2-3 adaghoz:
• 1 ek holland kakaópor (cukrozatlan) + a tálaláshoz 
• 2 ek barna nádcukor vagy 1 ek méz
• 5 dl tej

Egy kis lábosban feltesszük a tűzhelyre melegedni a tejet. A kakaóport összekeverjük a cukorral vagy a mézzel. A meleg tejet levesszük a lángról, és 2 dl-t kiöntünk egy bögrébe, abból lesz a tejhab. A maradék tejből 3 evőkanálnyi mennyiséggel simára keverjük a kakaóport, majd beleöntjük a lábosban maradt tejbe, és elkeverjük. A bögrében lévő tejet felhabosítjuk. Ez történhet elemes tejhabosítóval vagy botmixerrel is. Az elkészült kakaót poharakba adagoljuk, majd a tetejére kanalazzuk a finom tejhabot. Kakaóporral megszórjuk és tálaljuk.

Ünnepi készülődés - Főzzünk együtt a kicsikkel!

Kukoricapehelybe burkolt csirkecsíkok

Hozzávalók 4 kisebb vagy 2 felnőtt adaghoz:
• 30 dkg csirkemellfilé 
• 8 dkg vaj, olvasztva 
• 10 dkg natúr bio-kukoricapehely (cornflakes) 
• só, frissen őrölt bors

A csirkemellet megmossuk, konyhai papírtörlővel leszárítjuk, majd 5×2 cm-es csíkokat vágunk belőle. A vajat megolvasztjuk, majd a csirkecsíkokat az olvadt vajba forgatjuk. Egy tiszta nejlonzacskóba öntjük a kukoricapelyhet, majd a sodrófát néhányszor végiggörgetjük rajta, hogy a pelyhek jól összetörjenek. A csirkecsíkokat sózzuk, borsozzuk, és alaposan összekeverjük, hogy mindegyikre jusson a fűszerből. A vajból villával egyenként kiszedjük, majd a kukoricapehely-darabokba forgatjuk őket. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük őket, egymástól néhány centire, hogy mindenhol piruljon majd. 200 ºC-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt aranypirosra sütjük. Kínálhatjuk főtt rizzsel, sült krumplival, burgonyapürével.

Ünnepi készülődés - Főzzünk együtt a kicsikkel!

Házi pizza

Hozzávalók három-négy 24 cm átmérőjű pizzához:
• 50 dkg liszt + a deszka lisztezéséhez 
• 1 ek. só, csipet cukor
• 3 dkg friss élesztő
• 3 dl víz
• 3 ek olívaolaj
• 1 ek szárított oregánó 

A pizzaszószhoz:
• 450 g hámozott, darabolt paradicsom 
• 2 ek olívaolaj 
• 3 gerezd fokhagyma 
• 1 tk szárított bazsalikom

A feltéthez:
• sonka, szalámi, olajbogyó, gomba, kukorica stb.,
• 30-40 dkg mozzarella

A lisztet kimérjük, majd tálba szitáljuk. Ezt a lépést nem érdemes lespórolni, ettől lesz könnyű, levegős a tészta. Hozzáadjuk a sót, a cukrot, az olajat, a szárított oregánót és az élesztőt. Apránként hozzádolgozzuk a vizet, majd kézi mixerrel fényesre dagasztjuk a tésztát. Addig dagasztjuk, míg elválik az edény falától. Langyos helyre tesszük, tiszta konyharuhával letakarva kb. 30 perc alatt a kétszeresére kelesztjük. A pizzaszósz hozzávalóit összekeverjük. Kelesztés után lisztezett gyúródeszkára borítjuk a tésztát, és kör alakúra nyújtjuk. Legjobb kézzel, de lehet nyújtófát is használni hozzá. Pizzasütőlemezre vagy sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, megkenjük a pizzaszósszal, elhelyezzük rajta a feltéteket, megszórjuk a mozzarellával. 220 ºC-ra előmelegített sütőbe toljuk, kb. 12-15 perc alatt készre sütjük. 

Ünnepi készülődés - Főzzünk együtt a kicsikkel!

Banánkenyér

Hozzávalók:
• 10 dkg vaj 
• 14 dkg kristálycukor 
• 2 tojás 
• 24 dkg liszt 
• 4 dkg őrölt mogyoró 
• 1 tk szódabikarbóna 
• 5 db érett banán
• 5 dkg egész mogyoró vagy dió 
• 5 dkg mazsola 
• 1 dl natúr joghurt

A hozzávalókat kimérjük. A tojásokat kis tálkában felütjük. A banánokat meghámozzuk, villával összetörjük. A puha vajat a cukorral kézi mixerrel felhabosítjuk, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és tovább keverjük a géppel. Ezt követően belekeverjük a lisztet, az őrölt mogyorót, a szódabikarbónát, a banánt, az egész mogyorót vagy diót, a mazsolát és a joghurtot. Alaposan összekeverjük. Sütőpapírral bélelt kenyérformába öntjük, és 180 ºC-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, megvárjuk, míg langyosra hűl, utána szeletelhető. 

Ünnepi készülődés - Főzzünk együtt a kicsikkel!

Paradicsomos vöröslencse-leves sajtropogóssal

Hozzávalók 4 adaghoz:
• 1 csokor újhagyma (4-5 szál)
• 1 ek olívaolaj
• 30 dkg vörös lencse 
• 3 darab paradicsom
• 3 gerezd fokhagyma 
• só, frissen őrölt bors 
• 1 ek citromlé
• 1 dl kókusztej (vagy 1 dl főzőtejszín)

A sajtropogóshoz:
• 10 dkg füstölt sajt, lereszelve

Az újhagymát megmossuk, vékony karikákra vágjuk, majd az olívaolajon addig pároljuk, míg össze nem esik. Hozzáadjuk a vörös lencsét, a kockákra vágott paradicsomot és a megpucolt, apróra vágott fokhagymagerezdeket is. Felöntjük 3 dl vízzel, és kb. 20 perc alatt puhára főzzük. A levest félrehúzzuk a lángról. Botmixerrel összeturmixoljuk. Ezt követően ízesítjük: citromlé, só, bors kerül bele. A kókusztejet vagy a tejszínt is hozzáadjuk, visszatesszük a lángra, és még 5 percig főzzük. A sütőt 200 ºC-ra előmelegítjük. A sajtropogóshoz a sajtot lereszeljük, majd egymástól 3-4 cm távolságra kis adagokat teszünk belőle a sütőpapírral borított tepsire. Nagyjából akkora halmok legyenek, mint egy 200 Ft-os. A sütőben 5 perc alatt elolvad a sajt. A tepsit kivesszük, és hagyjuk a sajtot kihűlni. Ezt követően könnyen leválasztható a sütőpapírról. A levessel kínáljuk.

Ünnepi készülődés - Főzzünk együtt a kicsikkel!

Halrudacskák kuszkuszsalátával

Hozzávalók 4 adaghoz:
• 50 dkg tengeri halfilé 
• só, frissen őrölt bors 
• 5 ek liszt
• 3 tojás 
• 6-8 ek zsemlemorzsa

A kuszkuszsalátához:
• 20 dkg kuszkusz 
• 2 dl forró víz 
• 1 ek vaj
• 1 szál újhagyma 
• 1 db kápia paprika 
• 3 db paradicsom 
• 1 kezeletlen citrom héja + a levéből 1 tk,
• olívaolaj 
• só, bors

A halhúst 3 cm széles darabokra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk. Lisztbe forgatjuk, majd a felvert tojásba, végül a zsemlemorzsába. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük az elkészült rudacskákat, és 200 ºC-os sütőben 10-15 perc alatt megsütjük őket. A kuszkuszsalátához a kuszkuszt leöntjük a forró vízzel, és hozzákeverjük a vajat. Hagyjuk duzzadni. Míg a kuszkusz duzzad, felaprítjuk a zöldségeket. Az újhagymát finomra vágjuk. A megmosott citrom héját lereszeljük. A paprikát és a paradicsomot kicsumázzuk, és mindkettőt apró kockákra vágjuk. A felaprított zöldségeket összekeverjük a megduzzadt kuszkusszal és a reszelt citromhéjjal. Meglocsoljuk olívaolajjal és a citromlével, sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk. A hal mellé kínáljuk. 

Ünnepi készülődés - Főzzünk együtt a kicsikkel!
Ünnepi készülődés - Főzzünk együtt a kicsikkel!

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top