Aktuális

Nem éhesek reggel a gyerekek, vagy ön hülye?

Harrach Péter és egy M1-es műsorvezető agymenése. Ekkora baromságra még mi sem számítottunk.

Vajon van olyan gyerek ma Magyarországon, aki azért nem reggelizik, mert nem éhes? Biztos akad olyan, akinek ébredés után nem ez az első gondolata, és nem szedi szét 7 órakor a hűtőszekrényt. Azok viszont, akik farkaséhesen fekszenek, minden bizonnyal farkaséhesen is kelnek, és bármit megennének reggel is. És igen, vannak olyanok is, akik nem hétkor esznek először, hanem nyolckor. Mert akkor éheznek meg. És mert van is mit enniük akkor.

Hogy mindez miért téma 2014 decemberében, Magyarországon? Azért, mert az M1 műsorvezetője, Fábián Barna beszélgetni próbált Harrach Péterrel a gyerekétkeztetésről. Ha a halak párzási szokásairól értekeznek reggel, és ott mondanak ekkora orbitális marhaságot, engem biztosan kevésbé érdekelt volna. De sajnos nem ez történt, mert egy anonim felmérésre hivatkozva a műsorvezető száját egy ilyen mondat hagyta el: “Múltkor láttam egy érdekes kimutatást, egy felmérést, amiben az szerepel, hogy a gyermekek egy része nem azért megy reggeli nélkül az iskolába, mert a szülők nem tudják neki előkészíteni vagy csomagolni, hanem egyszerűen nem éhes.”

Egy újságírónak már egy ilyen állítólagos felmérésnek is szemet kellene szúrnia, az pedig, hogy ezt majd Harrach Péter teszi helyre, vagy naivitás, vagy butaság, bár egy felnőtt embernél e kettő ugyanaz. Harrach ugyanis azt találta erre mondani: “Gondolom, ez életforma kérdése.”

Hogyne. Ahogyan életforma kérdése az is, kinek lyukas a cipője és koszos a ruhája, ki mikor és mit eszik, ki hol lakik, ki fűt, és ki megy inkább az utcára lakni, hiszen az olyan kúl. Mert ha majd az a hülyegyerek meg annak a hülye szülei hajlandóak lesznek életformát váltani, akkor lecserélik azt a lyukas cipőt újra, és tojásrántottát fognak reggelizni.

Az egészben az ostobaságon túl az a legfelháborítóbb, ahogyan egymást erősítgetve nézegetik ezt a kis gömböt, jé, milyen érdekes, nem, Péter? Hát van itt ez a felmérés, nem éhesek, most mondjon erre valamit. Nem is tudok mit hozzáfűzni ehhez, kedves Barna, hát azok ilyenek, ez az életformájuk.

Nem tudom, milyen felmérésre hivatkozott Fábián, hogy létezik-e egyáltalán, vagy netán összekeverte volna ezzel, bár őszintén szólva nem is érdekel. Itt van ugyanis két olyan, ami magáért beszél: az Eurostat adatai szerint Magyarországon egy év alatt nagyon sokat, öt százalékot ugrott a valamilyen szinten nélkülözők száma, 33, 5 százalék tartozik ide. Így az unió országai közt mi állunk a legrosszabbul: a leggyorsabban és legdrámaiabb módon a szegények szegényednek. A KSH frissen kiadott jelentéséből az is kiderül: 2,3 millió a nélkülözők száma Magyarországon.

Ők éhesek és nélkülöznek. Nem a rántotta és a müzli között vacillálnak, és a legnagyobb örömmel váltanának életformát is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top