Aktuális

Elővigyázatosan válasszunk tejterméket!

Rendkívüli intézkedés keretében ellenőrzik az osztrák tejeket és tejtermékeket. Ajánlatos alaposan megnézni a boltokban, honnan származik a megvásárolni kívánt joghurt, sajt és társaik.

Az Ausztriából származó tej- és tejtermékek fokozott ellenőrzését Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter rendelte el. A hétvégén láttak napvilágot azok a hírek, melyek szerint Karintiában több tejtermékben is hexaklórbenzol- (HCB) szennyeződést mutattak ki, ezért kell végrehajtania a rendkívüli intézkedést a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatalnak (NÉBIH).

A Földművelésügyi Minisztérium azt javasolja, hogy a fogyasztók vásárláskor a hazai tejet és tejtermékeket részesítsék előnyben.

Vizsgálódnak Ausztriában

Az érintett Sonnenalm tejipari cég szombaton valamennyi tejtermékét visszavonta a forgalomból.

Az osztrák agrárkamara munkatársai hétfőn rendkívüli tartományi ülést tartottak, és 261 gazdaság átvizsgálását kezdték meg a Karintiában fekvő Görtsczitzal környékén. Eddig négy gazdaság takarmányában mértek magas HCB-szintet, előzetes számítások szerint csaknem 600 tonna takarmányt kell majd megsemmisíteni.

Azt még vizsgálják, hogy az egészségre káros HCB a környéken található cementgyárból, esetleg egy vegyipari üzemből került-e a levegőbe.

 

A hexaklórbenzol (HCB) nevű szintetikus anyagot az 1930-as évektől a növényvédelemben használták: gombaölőszerként, vetőmagkezelésre, hagymák, cirok, búza és egyéb gabonafélék védelmére. Miután az 1970-es években felismerték, hogy kedvezőtlen hatást gyakorol a környezetre és az emberi szervezetre, használatát a legtöbb országban beszüntették. Azonban egyes országokban a növényvédelemben továbbra is használják. (kockazatos.hu)

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top