Aktuális

Mi lesz a pénzemmel, ha kivonul a bank?

<p>Kivonul a CitiBank, csak idén a Széchényi Banknak, és öt takarékszövetkezetnek vonták vissza az engedélyét. A <a href="http://www.portfolio.hu/finanszirozas/bankok/fitch_kivonulhatnak_osztrak_bankok_magyarorszagrol.5.207653.html" target="_blank">portfolio.hu</a> szerint megnőtt a valószínűsége annak, hogy az osztrák bankok távoznak Magyarországról.  Mi lesz a pénzünkkel vagy a hitelünkkel? Aki válaszol, Sándorfi Balázs, a Bankmonitor ügyvezető igazgatója.</p>

Fizetni kell a hitelemet, ha kivonul a bankom?
Tisztázzuk, mit jelent a kivonulás. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az adott bank a tevékenységét adta el egy másik banknak. Innentől nem A, hanem B lesz a bank tulajdonosa, de a bank működése ettől még folytonos marad. A hitelekre visszatérve: igen, azokat minden körülmények között fizetni kell.

Mi történik a betétemmel ilyenkor?
A kivonulás sem a betéteket, sem a folyószámlát nem érinti. Abban az esetben viszont, ha egy bank vagy takarékszövetkezet működési engedélyét visszavonja a felügyeleti szerv, a betétekre százezer eurós biztosítás él. Tehát 100 ezer euróig az ügyfél garantáltan visszakapja a pénzét, az e fölötti összeg bekerül követelésként a felszámolásba. Itt viszont nagy esély van arra, hogy a pénz elveszik.

És a hitelt ebben az esetben kinek fizetjük?
Hiába vonják vissza az engedélyt, az adott bank létezik, csak aktív tevékenységet nem folytat. Tehát ez a tetszhalott intézmény fogadja a visszafizetett hitelt. Előfordulhat, hogy a hitelállomány átkerül egy másik bankhoz, a hitelt viszont a jogfolytonosság miatt továbbra is fizetni kell, adott esetben annak a másik banknak.

Ügyfélként mit fogunk érezni a bankok kivonulása után?
Rövid távon semmit. Ugyanúgy kell fizetni a hitelt, ha van, ugyanazokkal a feltételekkel él a számla, és a betétek sem változnak. Hosszabb távon azonban elképzelhető, hogy az új tulajdonosnak más elképzelései vannak, de itt hosszabb, 1-2,5 év az átfutási idő. De egyoldalúan, rövid távon nem változtathat élő szerződésen a bank, minden változást két hónappal korábban jelezniük kell. Így az ügyfél adott esetben bankot is tud váltani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top