Aktuális

Kényszerszüneten az ebola elleni vakcina próbái

Váratlan mellékhatások miatt felfüggesztették az ebolavírus elleni első számú vakcinajelölt klinikai próbáit.

Az 59 önkéntes részvételével folyó tesztek novemberben kezdődtek. A kutatók most négy olyan esetről számoltak be, amelyekben a páciensek enyhe ízületi fájdalmat éreztek a kezükben és a lábukban a vakcina beadása után 10-15 nap elteltével.

Jövő héttől ideiglenesen nem adnak be több oltást, hogy az esetekről több információhoz jussanak. Az önkéntesek jól érzik magukat, a kutatást végző orvosok folyamatosan figyelemmel kísérik állapotukat – írta a teszteket végző Genfi Egyetemi Kórház.

Az orvosok kapcsolatba lépnek kollégáikkal, akik az Egyesült Államokban, Kanadában, Németországban és Gabonban tesztelik ugyanezt a vakcinát. Egyik helyen sem tapasztaltak gyulladást a vakcina beadása után az önkénteseknél.

A tervek szerint január 5-én folytatódnak a genfi klinikai próbák, miután meggyőződtek arról, hogy az ízületi fájdalmak “átmenetiek és jóindulatúak” voltak.

A Sierra Leone-i hatóságok közben arról számoltak be, hogy fény derült egy eddig rejtve maradt ebola-járványgócra az ország egy távoli, Guineával határos sarkában. A legutóbbi adatok szerint Sierra Leonéban fertőződtek meg a legtöbben, ami azt jelzi, hogy az utóbbi országban továbbra sem tudtak úrrá lenni a több mint fél éve tomboló járványon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top