nlc.hu
Aktuális
Kényszerszüneten az ebola elleni vakcina próbái

Kényszerszüneten az ebola elleni vakcina próbái

Váratlan mellékhatások miatt felfüggesztették az ebolavírus elleni első számú vakcinajelölt klinikai próbáit.

Az 59 önkéntes részvételével folyó tesztek novemberben kezdődtek. A kutatók most négy olyan esetről számoltak be, amelyekben a páciensek enyhe ízületi fájdalmat éreztek a kezükben és a lábukban a vakcina beadása után 10-15 nap elteltével.

Jövő héttől ideiglenesen nem adnak be több oltást, hogy az esetekről több információhoz jussanak. Az önkéntesek jól érzik magukat, a kutatást végző orvosok folyamatosan figyelemmel kísérik állapotukat – írta a teszteket végző Genfi Egyetemi Kórház.

Az orvosok kapcsolatba lépnek kollégáikkal, akik az Egyesült Államokban, Kanadában, Németországban és Gabonban tesztelik ugyanezt a vakcinát. Egyik helyen sem tapasztaltak gyulladást a vakcina beadása után az önkénteseknél.

A tervek szerint január 5-én folytatódnak a genfi klinikai próbák, miután meggyőződtek arról, hogy az ízületi fájdalmak “átmenetiek és jóindulatúak” voltak.

A Sierra Leone-i hatóságok közben arról számoltak be, hogy fény derült egy eddig rejtve maradt ebola-járványgócra az ország egy távoli, Guineával határos sarkában. A legutóbbi adatok szerint Sierra Leonéban fertőződtek meg a legtöbben, ami azt jelzi, hogy az utóbbi országban továbbra sem tudtak úrrá lenni a több mint fél éve tomboló járványon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top