Aktuális

Útlezárások és a Nagy Országos Felzúdulás

Reggel 7 óta félpályás útlezárásokkal van tele az ország. Az akciót a LIGA Szakszervezetek szervezi. Elvileg értünk, munkavállalókért. Az interneten mégis nagy a felzúdulás. Pedig tényleg nem a szívatásunk a cél.

Forgalomkorlátozást szervezett mára a LIGA Szakszervezetek az ország 62 helyszínén. Az autópályák bevezető szakasza és a rakpart valóban járhatatlan volt reggel, a forgalombénításból azonban nem lett semmi. Úgy tűnik, az autósok felkészültek. Felpattantak a metróra, más utat választottak, vagy ma otthonról dolgoznak… Ki tudja. Ettől függetlenül a témával foglalkozó cikkekre írt kommentek jó része kifejezetten indulatos, ellenséges. De miért? A LIGA hetekkel előre értesítette a médiát és a rendőrséget. Hetek óta fent van a honlapjukon a helyszínek pontos és részletes listája. Céljaikat világosan megfogalmazták, ráadásul azok és – ez lenne a lényeg – mindannyiunkat érintenek. Szóval miért is nem lehet az esetleges kényelmetlenségeket elviselni?

forrás: BKK Facebook oldala
Forrás: BKK Facebook-oldala

Csak szívunk vele?

Soha semmilyen eredménnyel nem jártak ezek a »felvonulások«, a kormányt és a politikusokat ez egyáltalán nem érdekli, villogóval végigmennek a sávok között… Viszont a munkába igyekvő melósok nagyon örülnek a ténykedéseiknek, habár az éves szinten »felélt« töméntelen mennyiségű pénzt meg lehet ezzel indokolni.” (Forrás: LIGA Facebook-oldala)

Most mentek keresztül a Hungárián. Természetes, hogy féltik az állásukat. Kit érdekel a dugó, ennyi belefér… együttérzés!” (Forrás: Index Facebook-oldala)

Ez olyan ismerős! Más kormány, más ellenzék, ugyanaz a módszer. Szivatni a munkába menőket. Traktorok is lesznek?” (Forrás: BKK Facebook-oldala)

Vajon azok, akik ezeket írták, tisztában vannak azzal, hogy miről is szól ez az egész? A kedvükért:

A LIGA követelései 5 pontban

1. A korkedvezményes nyugdíj rendszerének meghosszabbítása
2. A cafetéria adóterheinek csökkentése
3. A költségvetési törvény szociális partnerekkel történő érdemi megvitatása
4. Az új munka törvénykönyve munkavállalókra hátrányos rendelkezéseinek felülvizsgálata
5. A sztrájktörvény visszaállítása

Nézzünk meg néhányat ezek közül. Korkedvezményes nyugdíj. Gaskó István, a LIGA elnöke szerint 17 éve ígéri az éppen regnáló kormány, hogy előveszi a kérdést. Hogy felülvizsgálják végre, melyek azok a munkakörök, amik annyit korszerűsödtek, hogy ki lehet venni a listából, és melyek azok, amiket helyettük be lehet tenni. Egyetlen tárgyalás sem volt ez ügyben.
A cafetéria adóterheihez ugyan hozzányúltak, de sok köszönet nem volt benne. A 200 ezer forinton felüli juttatások adóterheit ugyanis 2015. január 1-vel 35,7 százalékról 51,17 százalékra emelték (kivéve a Szép kártyát). Tény, hogy ez az eredeti tervekhez képest kevésbé szigorú a módosítás.
Kevesen tudják, hogy a kormány 2010 decemberében 3 nap alatt módosította (az amúgy 2/3-os) sztrájktörvényt, ami a közszférában gyakorlatilag lehetetlenné teszi a sztrájkot. A versenyszférában a LIGA szerint pedig 99 százalékos kockázatúvá.

Az útlezárás lassan az egyetlen eszköz, amivel a szakszervezetek élhetnek. Ha vis maior helyzetbe kerülünk, de az akció miatt késve érünk célba, nyilván nem tudunk jó képet vágni a LIGA ötletéhez. De ha nincs vészhelyzet, akkor miért olyan fene nehéz toleránsnak lenni? 

Az útlezárások 16.00-ig tartanak. Próbáljuk meg addig valahogy kibírni. 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top