Aktuális

Vasárnapi zárva tartás: így cseleznek az áruházláncok

A vasárnapi munka tilalma ellenére is lehet majd vásárolni a hét utolsó napján, csak másképp. Annyit mondunk: internetre fel!

Nem babrál ki az élelmiszerláncokkal a vasárnapi zárvatartás, noha kedd óta biztos, hogy korlátozzák a nyitva tartást, és 2015. március 15-e után vasárnap a legtöbb bolt zárva lesz. A kizárólag pékárut és tejterméket értékesítő üzletek vasárnap és ünnepnapokon 5 és 12 óra közt lehetnek nyitva, az újságosok és virágüzletek 6-tól 12-ig, a sportlétesítményekben található boltok pedig sportrendezvények ideje alatt. A törvény hatálya nem terjed ki a gyógyszertárak, a benzinkutak, a reptéri boltok, a vasúti és autóbusz-pályaudvarokon lévő üzletek nyitva tartására, a büntetés-végrehajtási intézetekben, egészségügyi intézményekben és katonai objektumokban zajló kereskedelmi tevékenységre, valamint a piacokra, vásárokra sem.

Sőt, az online kereskedelemre sem! Ezt használja ki a Tesco – hívta fel a figyelmet a Mindenár blog. Interneten elérhetőek lesznek a Tesco termékek, és köszönhetően annak, hogy eddig a brit lánc fejlesztette legnagyobb mértékben az online házhoz szállítási szolgáltatását, ő húzhatja a legnagyobb hasznot. A jó példa ragadós, a Tesco után az Auchan és a hazánkban először online házhoz szállító GRoby, de még a CBA is tovább fogja fejleszteni ezt az online kereskedelmi üzletágat.

Mire készül a Spar?

A Spar üzletlánc elsősorban franchise üzletek nyitásában gondolkozik, ezzel kimondva-kimondatlanul azt igyekszik elérni a cég, hogy a vasárnapi zárva tartás, illetve a megemelt élelmiszerlánc-felügyeleti díj hatásait csökkentse – írja a Pénzcentrum.

A cég friss tájékoztatása szerint jövőre jelentősen növekedni fog a franchise üzletek száma. Ezenkívül a jelenlegi OMV-kutakon működő Express-üzletek mellett újak nyitását is tervezik (a benzinkutaknak nem kell bezárniuk vasárnap).

Idén a beruházásoknak köszönhetően 800 munkahelyet teremtettek Magyarországon, de az áruházláncokat érintő megszorítások miatt kevesebb jut a fejlesztésekre, és számításaik szerint 800 munkahely nem jön létre 2015-ben a beruházások elmaradása miatt.

Kikre nem vonatkozik még a zárva tartás?

A vasárnapi zárva tartásról szóló törvény nem vonatkozik a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltatási tevékenységre, a szálláshelyen végzett kereskedelemre, a vendéglátásra, a világörökségi területen lévő üzletekre, valamint a kulturális tevékenységet és fürdőszolgáltatást kiszolgáló kereskedelemre sem. Lehetőség van arra is, hogy kormányrendeletben az adott település vagy településrész sajátosságaira való tekintettel eltérő szabályokat is megállapítsanak. Kivételként a 200 négyzetméternél kisebb boltok nyitva lehetnek, de csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozhat bennük vasárnap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top