Aktuális

Angela Merkel lett az év embere

Angela Merkel német kancellárt választotta az év emberének a The Times.

A tekintélyes konzervatív brit napilap azzal indokolta a választást, hogy Merkelnek központi szerepe volt az idén az európai stabilitás megőrzésében “a Kelet-Európában újraéledő orosz agresszió közepette”. A lap külön belső szerkesztőségi cikke “Mrs. Nélkülözhetetlen” cím alatt méltatja a német kancellárt.

A The Times szerint az idén, amikor a hidegháború utáni időszak legveszélyesebb geopolitikai válsága a töréspontig megterhelte a kelet–nyugati kapcsolatokat, a német kormányfő megmutatta, hogy milyen befolyásos és nélkülözhetetlen közvetítő. 

A német kancellár nem azzal volt elfoglalva, hogy saját magát állítsa a rivaldafénybe, ugyanakkor a Vlagyimir Putyinnal hosszú órákon át folytatott tárgyalásain igyekezett határokat szabni az orosz elnök ambícióinak, és ezzel egyben hozzájárult ahhoz is, hogy a Nyugat az általa legnagyobb becsben tartott értékekre összpontosítsa figyelmét. Mindezek alapján jelenleg Angela Merkel az első számú európai politikus és a világ legnagyobb hatalmú asszonya – állapítja meg pénteki elemzésében a The Times. 

Angela Merkel már tett olyan utalásokat a múltban, hogy tíz év a hatalomban éppen elég lesz, márpedig 2015 lesz a tizedik éve a kancellári tisztségben. “Mi arra biztatnánk őt, hogy maradjon” – áll a vezető brit lap pénteki szerkesztőségi írásában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top