Aktuális

Havazás: több megyére adtak ki figyelmeztetést

Vasárnapra több megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki a havazás, valamint a hófúvás veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Közleményükben kiemelték: az év utolsó vasárnapján kemény téli idő várható, de hétfőn is komoly gondokat okozhat még a hófúvás.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzése szerint a havazás miatt másodfokú figyelmeztetést adtak ki Baranya, Somogy, Vas és Zala megyére, mivel ezeken a területeken egy nap alatt akár 20 centiméternél is több hó hullhat.

A hófúvás veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyére adták ki a figyelmeztetést. Ezeken a területeken arra is készülni kell, hogy a friss hóval fedett helyeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Emellett a havazás miatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna és Veszprém megyére, a hófúvás miatt Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére, a viharos szél miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Vas és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Szombat este először a Dunántúl nyugati, északnyugati megyéiben kezdődik el havazás, mely az éjszaka folyamán a Dunántúl többi részére, a középső és a déli országrészre is átterjed. A főváros térségében és az attól északra fekvő területeken időszakos, gyenge hóesés a legvalószínűbb. Vasárnap délutántól észak felől szűnni kezd a havazás, az észak-alföldi régióban, és az Északi-középhegység keleti felén inkább csak szállingózhat a hó.

20 centiméteres hó is lehet

A szombati előrejelzés szerint vasárnap estig a Dunántúl nyugati és déli megyéiben várható a legtöbb, akár 20 centimétert is meghaladó hó. A Dunántúl többi részén és a Dél-Alföldön 5-15 centiméternyi hóra lehet számítani. A főváros tágabb környezetében néhány centiméter hullhat. Az ország többi részén (északkeleti harmadán) nem várható számottevő hóréteg.

A meteorológiai szolgálat azt írta: a Dunántúl nyugati, északnyugati részén már szombat estétől lehetnek kisebb hófúvások. Vasárnap reggelre pedig sokfelé megerősödik, délutántól többfelé viharossá fokozódik a szél. A legerősebb széllökések az Alpokalján és északkeleten elérhetik a 70 kilométer/órás erősséget – tették hozzá, kiemelve: emiatt a vastagabb hóval borított nyugati és déli megyékben komolyabb hófúvásra kell számítani, de a szél azokon a területeken is hordhatja a havat, ahol csak kisebb, pár centiméteres réteg alakul ki.

Jön a viharos szél

Hétfőn a középső országrészben erős, másutt viharos lesz az északi szél, de nagy területre kiterjedő, jelentős havazás már nem valószínű. A nagyobb területen viharossá fokozódó szél miatt a hófúvás akár a vasárnapinál nagyobb gondot okozhat.

A jelenlegi előrejelzés szerint vasárnap a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 8 és mínusz 1, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 3 Celsius-fok között valószínű.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top