Aktuális

Ferenc pápa üzenete az új év első vasárnapján

Békét sürgetett a világban és az emberek lelkében Ferenc pápa a római Szent Péter téren az év első vasárnapján mondott beszédében. Az egyházfő bejelentette azoknak az érsekeknek a nevét, akiket a februári konzisztóriumon bíborossá avat.

A Szent Péter téren délben elhangzott beszédében Ferenc pápa azt mondta, az emberiség a rosszat is megvilágító isteni fény helyett gyakran a sötétség “megtévesztő nyugalmát” választja. Az egyházfő szerint ez az oka, hogy az emberek “cinkos csendben” kísérik a világban dúló háborúkat és “semmi konkrétat nem teszünk a béke építéséért”.

“Minden ember és minden nép éhezik és szomjazik a békére” – tette hozzá Ferenc pápa, hangsúlyozva, hogy a béke nem kizárólag a háború hiányát jelenti, hanem azt is, amikor az ember összhangban van saját magával, a természettel és a másik emberrel. Az egyházfő kijelentette: túl sok konfliktus szennyezi be vérrel a világot, de a feszültségek és konfliktusok a látszólag békében élő országokban, városokban és közösségekben is érezhetők kulturális, etnikai és vallási okok miatt.

“Minden helyzetben és minden szinten lehetséges az egyetértés. Béke nélkül nincsen jövő!” – hangoztatta Ferenc pápa.

Az egyházfő bejelentette annak a húsz érseknek a nevét, akiket a február 14-re összehívott konzisztóriumon (bíborosi tanácskozáson) bíborosi rangra emel (kreál); 15 bíboros nyolcvan év alatti, tehát részt vehet egy esetleges pápaválasztó konklávén, közöttük 5 európai, 3 ázsiai, 3 latin-amerikai, 2 afrikai, 2 pedig Óceániában szolgál. Egyedül Domenique Mamberti érsek, volt vatikáni külügyminiszter dolgozik a kúrián.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő közölte, hogy Ferenc pápa nem minden esetben követi az egyházi hagyományt, és olyan székhelyeken is bíborosi rangra emel főpapokat, ahol korábban nem volt kardinális. A másik 5 kinevezendő bíboros nyolcvan év feletti, ezért nyugalmazott bíborosi címet kapnak. Ez lesz a Ferenc pápa által tartott második konzisztórium, és az új bíborosokkal az egyházfő tovább módosítja a pápaválasztó bíborosi testület földrajzi összetételét.

 Ferenc pápa üzenete újév első vasárnapján

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top