nlc.hu
Aktuális
Vrábel Kriszta: Kiadós, gyors vacsorák

Vrábel Kriszta: Kiadós, gyors vacsorák

Amikor este fáradtan, átfázva hazaérünk, gyorsan elkészíthető, melengető vacsorákra vágyunk – ezúttal ilyen fogásokat ajánlunk.

Bundás narancs fahéjas porcukorral

Vrábel Kriszta: Kiadós, gyors vacsorák

Hozzávalók 4 személyre:
• 3 szem kezeletlen héjú narancs
• 2 tojás
• 1 dl száraz fehérbor (helyettesíthető tejjel)
• 5 dkg porcukor
• 10 dkg liszt
• olaj a sütéshez
• fahéjjal kevert porcukor a tálaláshoz

 A narancsokat mossuk meg, szeleteljük fel vékonyan. A tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját keverjük el a borral, a liszttel és a porcukorral. A fehérjét verjük fel kemény habnak, keverjük a boros krémhez. Forrósítsunk fel olajat egy serpenyőben. Sütés előtt mártsuk be a boros tésztába a narancskarikákat, forró olajban süssük őket aranybarnára. Melegen, fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.

Hasselback burgonya túrókrémmel

Vrábel Kriszta: Kiadós, gyors vacsorák

Hozzávalók 4 személyre:
• 1 kg nagy szemű, sütni való burgonya
• 5 dkg vaj
• 2 ek extra szűz olívaolaj
• 2 kis gerezd fokhagyma
• 1 csapott tk tengeri só

A túrókrémhez:
• 20 dkg túró
• 10 dkg juhtúró
• 2 dl tejföl
• 1 kis csokor snidling
• só, bors

A burgonyákat hámozzuk meg, éles, vékony pengéjű késsel vagdossuk be őket vékony szeletekben körülbelül a 2/3 részükig úgy, hogy az aljuk egyben maradjon. Olvasszuk fel a vajat, keverjük el az olívaolajjal, az aprított fokhagymával és a sóval. Kenőtollal kenjük meg a vajas keverékkel a krumplikat, a rések között is, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire. 230 ˚C-on, 40-45 perc alatt süssük készre. Időnként kenjük meg a krumplik tetejét a lecsöpögött vajjal. A krémhez a juhtúrót keverjük el a tehéntúróval, a tejföllel, a vágott snidlinggel, borsozzuk és sózzuk, ha szükséges. Kínáljuk a krumpli mellé. 

Sajttal töltött csirkemell narancsos salátával

Vrábel Kriszta: Kiadós, gyors vacsorák

Hozzávalók 4 személyre:
• 60 dkg csirkemellfilé
• 20 dkg camembert sajt
• 20 dkg szeletelt bacon
• 2 szem narancs
• fél kínai kel
• 1 kisebb gránátalma
• 1 kis fej hagyma
• só, frissen őrölt bors
• fél dl fehérborecet
• fél dl olívaolaj

A csirkemelleket késsel vágjuk úgy be, hogy szét tudjuk nyitni nagyobb szeleteknek. Négy szeletet készítsünk így elő. Sózzuk, borsozzuk. A camembert sajtot vágjuk négy részre, töltsük a húsokba, majd tekerjük fel őket, és tekerjük be baconnal. 200 ˚C-os sütőben lefedve süssük 30 percet, majd 230 ˚C-on 10-15 perc alatt pirítsuk meg a bacont. Közben készítsük el a salátát: a narancsot szedjük gerezdekre, filézzük ki (távolítsuk el a hártyákat), majd forgassuk össze a gránátalma magjaival, a feldarabolt kínai kellel és az aprított hagymával. Az ecetet és az olívaolajat keverjük össze, és öntsük a salátára, majd sózzuk, borsozzuk. A hús mellé kínáljuk!

Virsli szezámmagos tésztabundában

Vrábel Kriszta: Kiadós, gyors vacsorák

Hozzávalók 4 személyre:
• 4 pár virsli
• 275 g leveles tészta (előhűtött, kinyújtott, feltekert)
• 1 tojás
• 1 tk só
• 2 ek szezámmag

A sütőt melegítsük elő 200 ˚C-ra. A 2-3 mm vékonyra nyújtott tésztát vágjuk fel 2-2,5 cm széles csíkokra, tekerjük körbe velük a virsliket. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg a felvert, sózott tojással, szórjuk meg szezámmaggal. Süssük készre az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt. 

Fokhagymás-morzsás tészta aszalt paradicsommal

Vrábel Kriszta: Kiadós, gyors vacsorák

Hozzávalók 4 személyre:
• 40 dkg széles metélt
• 15 dkg zsemlemorzsa
• 10 dkg olajban eltett aszalt paradicsom
• 2 nagy gerezd fokhagyma
• 2 ek szárított kakukkfű
• 1-2 db szardella (elhagyható)
• 1 kis csokor petrezselyem
• só, frissen őrölt bors
• extra szűz olívaolaj

Serpenyőben melegítsünk fel 3-4 evőkanál olívaolajat, adjuk hozzá a zsemlemorzsát, sózzuk, borsozzuk (vagy só helyett dobjunk hozzá 1-2 darabka szardellát, így még finomabb lesz), a kakukkfüvet, az aprított petrezselymet és a feldarabolt aszalt paradicsomot. Kevergetve pirítsuk a morzsát aranyszínűre, a zúzott fokhagymát akkor adjuk hozzá, amikor a morzsa már majdnem kész. Nagy fazékban, lefedve tegyünk fel a tésztának egy adag vizet forrni. Ha forr, sózzuk, dobjuk bele a tésztát, főzzük meg. A leszűrt tésztát keverjük el a fűszeres, paradicsomos morzsával.

Lágy puliszka sajttal és pirított sonkával

Vrábel Kriszta: Kiadós, gyors vacsorák

Hozzávalók 4 személyre:
• 1 csésze (2,5 dl) instant puliszka
• 2 csésze tej
• csésze víz
• 15 dkg nyers füstölt sonka
• 4-5 dkg vaj
• 15 dkg érett sajt (pl. cheddar)
• 8-10 db zsályalevél
• só, bors
• olívaolaj

A sonkát vágjuk kis kockákra, kevés olívaolajon pirítsuk meg, a legvégén adjuk hozzá a zsályaleveleket, tegyük félre. A tejet keverjük el a vízzel, kezdjük el melegíteni egy fazékban, szitáljuk hozzá a puliszkát, és kevergetve főzzük 3-4 perc alatt készre. Keverjük el benne a reszelt sajt felét, a vajat, sózzuk, borsozzuk. A maradék reszelt sajttal és a sonkakockákkal szórva tálaljuk. 

Kelbimbókrémleves fűszeres pirítóssal

Vrábel Kriszta: Kiadós, gyors vacsorák

Hozzávalók 4 személyre:
• 40 dkg kelbimbó
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 dl főzőtejszín
• 2 ek szárított majoránna
• só, frissen őrölt bors
• olívaolaj

A levesbetéthez:
• 2 szelet száraz fehér kenyér
• szárított zöldfűszerek vegyesen (kakukkfű, oregánó stb.)

A kelbimbókat hámozzuk meg, felezzük el. 3-4 evőkanál olívaolajon pároljuk félig puhára. Öntsük fel 1 liter vízzel vagy zöldséglevessel, adjuk hozzá a majoránnát, 1 gerezd zúzott fokhagymát. Főzzük puhára a kelbimbót. Ha puha, turmixoljuk le, adjuk hozzá a főzőtejszínt, sózzuk, borsozzuk, tegyük hozzá a másik gerezd zúzott fokhagymát. Forraljuk még egyszer össze a levest. A kenyeret vágjuk hasábokra (lehet kockázni is). Egy serpenyőt hevítsünk fel, öntsünk bele kevés olívaolajat, tegyük bele a zöldfűszereket, sót. Kicsit pirítsuk meg a fűszereket, majd tegyük bele a kenyérrudakat, és enyhén pirítsuk meg őket. Szedjük papírtörlőre, hogy leitassuk róla a felesleges olajat, majd kínáljuk a krémleveshez.

Vrábel Kriszta: Kiadós, gyors vacsorák

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top