Aktuális

Honnan tudod, hogy át akarnak verni az interneten?

Íme öt árulkodó jel, amiből le lehet szűrni, hogy épp valami marhaságot akarnak elhitetni velünk az interneten.

1. Az első szabály az, hogy ha valami túlságosan jónak vagy túl durvának tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg az is. Ilyen volt az az álhír is, ami múlt hétvégén lepte el a Facebookot, és azt próbálta elhitetni, hogy egy új tervezet szerint a szombat is munkanap lesz.

2. Érdemes megnézni, hogy ki a vad állítás gazdája. Ha egy ismert híroldalon olvassuk, hogy betiltják a vasárnapi nyitva tartást, vagy hogy meghalt egy híresség, akkor jogosan kapjuk fel a fejünket. Ha az ÁNTSZ riogat valami csúnya járvánnyal, akkor valóban lehet okunk az aggodalomra. Viszont ha egy sosem hallott oldalon találkozunk bombasztikus információkkal, mondjuk azzal, hogy kitört a tihanyi vulkán, akkor mindenképpen érdemes kételkedni. Érdemes megnézni azt is, hogy mit jelölnek meg a hír forrásaként.

Honnan tudod, hogy át akarnak verni?

3. Árulkodó jel lehet, ha az adott oldalon hemzsegnek az alapvető helyesírási hibák, előfordulnak logikai bukfencek, és az is, ha eleve szedett-vedettül néz ki az egész, mintha egy biztonsági őr rakta volna össze egy éjszaka alatt, miközben fél szemmel Való Világot nézett. A másik lehetőség, hogy csak viccelnek, szóval nézd meg, nem a Hírcsárdát olvasod-e éppen, vagy keresd az irónia jeleit!

4. Ha csak akkor tudod elolvasni a cikket, ha lájkolod az oldalt, vagy arra biztatnak szinte erőszakosan, hogy oszd meg, netán utólag automatikusan posztolnak a tudtod és engedélyed nélkül a Facebook-faladra, akkor erős a gyanú, hogy egy sima lájkvadász oldallal van dolgod. Az ilyenek bármit kiposztolnak, amire mások rákattintanak. Igazságtartalomtól függetlenül.

5. Hülyeségnek tűnik, de elbizonytalanodtál? Érzed, hogy valami nem stimmel, de nem tudod megfogni, hogy mi lehet az? Keress rá az interneten! A szombati munkanap híre például egyetlen ismert, komolyan vehető hírportálon sem szerepelt, márpedig ha valamit, ezt biztosan megírták volna. Azt viszont sokan lehozták, hogy átverés az egész. Egy Google-keresés általában elég gyorsan pontot tesz a kérdésre.

+1 Olvasd végig az egész hírt, mielőtt pánikba esel, vagy felhúzod magad!

Honnan tudod, hogy át akarnak verni?

A hvg.hu egy listát is készített az átveréseket megjelentető magyar oldalakról, ígéretük szerint folyamatosan frissítik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top