nlc.hu
Aktuális
Főzzünk rizzsel!

Főzzünk rizzsel!

A rizs az egyik legsokoldalúbban felhasználható alapanyag, elő- és főételt, sós és édes fogást egyaránt készíthetünk belőle. Vrábel Krisztina hét egyszerű és gyors receptet mutat.

Tejfölös-tárkonyos rizsleves

Hozzávalók 4 személyre:
• 10 dkg kerek szemű rizs (pl. arborio) 
• 10 dkg sárgarépa
• 1 kis fej karalábé
• 2 szál szárzeller 
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 dl tejföl
• 2 ek szárított tárkony
• fél citrom leve
• olaj
• só, frissen őrölt bors

A felkockázott hagymát olajon dinszteljük meg, adjuk hozzá a hámozott, felkockázott zöldségeket, a rizst, a zúzott fokhagymát, pároljuk 3-4 percet a keveréket, majd öntsük fel 1 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a tárkonyt. Főzzük puhára a zöldségeket. Kevés forró levessel keverjük el a tejfölt, keverjük fokozatosan a levesbe. Frissen facsart citromlével, és ha szükséges, még tárkonnyal ízesítsük. 

Főzzünk rizzsel!

Az igazi rizibizi

Hozzávalók 4 személyre:
• 50 dkg zsenge zöldborsó (fagyasztott)
• 30 dkg rizottórizs (pl. arborio)
• 25 dkg húsos szalonna
• 1,5 l húsleves/zöldségleves
• 1 dl száraz fehérbor
• 1 nagy fej vöröshagyma 
• extra szűz olívaolaj
• 2-3 dkg vaj
• 10 dkg parmezán sajt

A felkockázott hagymát olajon dinszteljük meg, adjuk hozzá a felkockázott szalonnát, enyhén pirítsuk meg. Tegyük bele a zöldborsót, pár percig pároljuk, majd öntsük hozzá a rizst. Ha üvegesedni kezd a rizs, öntsük hozzá a bort, és folyamatosan keverjük. Amikor a rizs magába szívta a bort, adjunk hozzá egy merőkanál alaplevet, keverjük. Ezt addig végezzük, míg az alaplé elfogy. (Mindig várjuk meg, amíg felszívta a levet, csak ezután jöjjön a következő merőkanál lé.) Ha megfőtt a rizs (18-20 perc), adjuk hozzá az utolsó adag levet, de ne főzzük el teljesen. Keverjünk hozzá a vajat és a reszelt parmezánt, azonnal tálaljuk. Tálaláskor locsoljuk meg olívaolajjal, szórjuk meg parmezánnal.

Főzzünk rizzsel!

Kókuszos-csokoládés rizs

Hozzávalók 4 személyre:
• 25 dkg kerek szemű rizs
• 7-8 dl tej
• 1 citrom reszelt héja
• 8-10 dkg kristálycukor
• 10 dkg étcsokoládé
• 3 dl hideg habtejszín
• 10 dkg kókuszreszelék

A rizst főzzük puhára a tejben. Ha megpuhult, a cukorral édesítsük, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a kókuszreszeléket. Ha túlságosan felszívta a tejet, pótoljuk. A csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg. A tejszínt verjük fel kemény habnak, a felét keverjük a rizshez, a másik felét a csokoládéval dolgozzuk el. Rétegezzük pohárba.

Főzzünk rizzsel!

Zöldséges rizsgombóc

Hozzávalók 4 személyre:
• 20 dkg kerek szemű rizs (pl. arborio)
• 10 dkg sárgarépa
• 10 dkg cukkini
• 2-3 szál újhagyma
• 1 liter zöldségleves
• zsemlemorzsa
• só, bors
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 egész tojás
• 5 dkg kemény sajt
• napraforgóolaj a sütéshez

A rizst főzzük teljesen puhára 2,5-szeres mennyiségű zöldséglevesben. A hámozott répát, a cukkinit kis lyukú reszelőn reszeljük le, az utolsó 2-3 percben adjuk a rizshez. Vegyük le a tűzről, fedjük le, hagyjuk, hogy a rizs felszívja a nedvességet, hagyjuk kihűlni. Keverjük el benne a zúzott fokhagymát, a reszelt sajtot, az egész tojást, pihentessük a masszát 20 percet, majd formázzunk belőle gömböket. Forgassuk meg zsemlemorzsában, és bő, nem túl forró olajban süssük ropogósra.

Főzzünk rizzsel!

Csirkés-zöldséges rizssaláta

Hozzávalók 4 személyre:
• 25 dkg hosszú szemű rizs
• 1 ek kurkuma
• 1 liter zöldségleves
• 30 dkg csirkemellfilé
• 15 dkg koktélparadicsom
• 15 dkg brokkoli
• 15 dkg zsenge zöldborsó
• 1 nagy citrom
• olívaolaj
• só, frissen őrölt bors

A rizst főzzük puhára a kurkumával ízesített zöldséglevesben. Szűrjük le, keverjük el 2-3 evőkanál olívaolajjal, a citrom kifacsart levével, lereszelt héjával. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk tovább. A sózott csirkemellet kevés olajon nagyobb darabokban süssük ropogósra, majd csíkozzuk fel, keverjük a rizshez. A koktélparadicsomokat felezzük, serpenyőben, olívaolajon süssük meg őket pár perc alatt nagy lángon. A zöldborsót és a rózsákra szedett brokkolit sós vízben pároljuk meg, majd kevés olívaolajon enyhén pirítsuk le. Keverjük össze a salátát, tálaljuk.

Főzzünk rizzsel!

Csirkés-zöldséges rizstorta

Hozzávalók 4 személyre:
• 25 dkg csirkemellfilé
• 25 dkg rizs
• 10 dkg cukkini
• 15 dkg sárgarépa
• 10 dkg zsenge zöldborsó
• 2 szál szárzeller
• 4 gerezd fokhagyma
• 3 tojás
• 1 dl tej
• olívaolaj
• só, frissen őrölt bors

Lábosban forraljunk vizet, sózzuk, ha forr, szórjuk bele a rizst, főzzük puhára. (Ha van esetleg sok maradék húsleves, megfőzzük abban.) A cukkinit, a hámozott répát és a zellert káposztareszelőn reszeljük le, adjuk a rizshez, mikor a rizs majdnem kész. Főzzük őket együtt 5 percig, szűrjük le, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, borsozzuk. Az apróra kockázott csirkemellet kevés olívaolajon süssük 5-6 perc alatt rózsaszínre. Enyhén verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a tejet, sózzuk, borsozzuk, keverjük el az enyhén kihűlt rizzsel. Forgassuk hozzá a sült csirkemellkockákat. Sózzuk, borsozzuk újra a keveréket, ha szükséges. Egy 20-22 cm átmérőjű tortaformát olajozzunk ki, szedjük bele a rizst, és 200 ˚C-ra melegített sütőben süssük kb. 35 percig, míg a teteje kicsit megpirul. Várjuk meg, míg langyosra hűl, ekkor borítsuk ki, így már szépen szeletelhető. Vegyes salátával kínáljuk, akár hidegen, akár langyosan.

Főzzünk rizzsel!
Főzzünk rizzsel!

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top