Aktuális

“Ki az a csinos arcú, vörös hajú hölgy a szocialistáknál?” – Politikusaink mindennapi szexista beszólásai

Az ominózus kérdés Kovács Péter, XVI. kerületi polgármester szájából hangzott el a fővárosi közgyűlés szerdai ülésén. Minderről az érintett, Tüttő Kata, MSZP-s politikus megírta szemtelen, de minden szavában jogos véleményét.

“Ha Kovács Péter valóban szerette volna tudni, ki vagyok és mit csinálok ott, akkor azt számtalan módon megtudhatta volna, anélkül hogy engem megalázzon.

Nekem a mai napig nem jutott eszembe, hogy egy embert úgy szólítsak meg, hogy ott szemben, maga kissé túlsúlyos, kopaszodó, nem túl ragyogó tekintetű úr, ki maga és mit keres itt?

Kovács Péter szándéka nyilvánvaló. Egy ízig-vérig szexista kérdéssel jelezte, hol a helyem. Melynek lényege, hogy mit is keresek én a nagy hatalmú férfiak asztalánál, tette ezt annak az elképesztő ténynek fölényes tudatában, hogy a 33 tagú közgyűlés tagjai között mindössze 3 nő van. A helyzetet Tarlós István válasza tovább rontotta, pedig ő, a maga sajátos módján, csak kedveskedni próbált. Mert amit soha nem kérdez senki, hogy én hogyan érzem magamat a »bókok« közepette. Nyomorúságosan.

Mert ha vágyom is bókokra, azt biztosan nem plenárisan, nem tőlük és nem ilyen formában kifejezve szeretném megélni.

Nyomorúság, tehetetlenség, zavar és frusztráció. Ezeket az érzéseket hagyta bennem ez a történet. Mert a megjegyzésekben nem szeretet és tisztelet, hanem hatalom és erőszak tükröződik. És igen, ez nem az első eset volt, de eddig mindig leráztam ezeket magamról. És nem, nem szoktam meg a stílusát, csak fegyvertelennek érzem magam a zaklatással szemben.” (Tüttő Kata teljes válasza itt olvasható.)

forrás: MTI/Kovács Attila
Forrás: MTI, Kovács Attila

Tüttő Kata azt is kifogásolta, hogy senki nem emelt szót a történtek miatt az ülésen. (Mivel ő maga jelenleg nem képviselő, nem kérhetett szót.)

Korántsem először fordul elő, hogy egy politikusnő, kollégája hajmeresztően szexista, vagy előítéletes megjegyzésének céltáblájává válik. Lássunk egy listát a legemlékezetesebb esetekről:

  • 2013 szeptemberében Illés Zoltán államtitkár szájából az alábbi mondat hangzott el Szél Bernadettnek címezve: “Attól még, hogy ön szép, nem következik, hogy ön okos is.” Nem sokkal később Illés visszavonta szavait, Kocsis Máté pedig a Fidesz-frakció nevében elnézést kért.
  • Ugyanebben az időszakban Lukács Tamás, KDNP-s képviselő kifejtette, hogy szerinte a nők tehetnek a hajléktalanságról. “Bátorkodtam elmenni egy hajléktalanszállóba, ahol 10 férfi közül 8-nak a története úgy kezdődött, hogy amikor elváltam. Ezért senki nem felelős?” – tette fel a kérdést a képviselő a parlamentben.
  • “Attól, hogy cigány vagy, még ledöfnélek” – hangzott el fél évvel korábban a mondat, amire szavak nincsenek, Zagyva György Gyula jobbikos politikus szájából Osztolykán Ágnes felé. Mindez miután a képviselőnő késő este megkérdezte a parlamentben, hogy nem vinné-e el valaki kocsival, mert nincs nála a pénztárcája. “Mert majd én pont ezekre szoktam ráizgulni” – mondta később Zagyva, hozzátéve, hogy nem érti, miért ő lett a rossz fiú, amikor mindenki más is beszólogatott…
  • Végül a nagy klasszikus, dr. Varga István fideszes képviselőtől, aki kvázi a nőket tette felelőssé a családon belüli erőszakért. “Ha mindenki a két-három vagy négy gyermekét megszüli, és eleget ad a hazának, és mindenki boldog lesz, ezt követően mindenki megvalósíthatja saját magát. (…) Azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak.”
  • Egy hölgy érkezik Magyarországra, ezért nem ragaszkodunk semmihez” – válaszolta Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy milyen témákat akar felvetni a hétfőn érkező Angela Merkel német kancellárnak.

És bár nem a politikusnők az egyetlenek, akik szexista megjegyzéseket kapnak, a sort még a politikán belül is bőven lehetne folytatni. Mindez a 21. században, egy olyan országban, ami Európához szeretne tartozni. A politikusok szájából. Hogy mást ne mondjunk, nagyon, nagyon ciki.

Tüttő Kata budapesti MSZP-s politikus 1980-ban született, a BGF-en, majd a Corvinuson szerzett közgazdász diplomát, jelenleg a XII. kerületben önkormányzati képviselő. Tagja az MSZP országos elnökségének, a párt Budapesti Területi Szövetségében is elnökségének is.
2002-től 2014-ig képviselő volt a fővárosi közgyűlésben. Az elmúlt ciklusban az MSZP frakcióvezető-helyettese lett. 2014 nyarán szoros versenyben maradt alul az MSZP budapesti elnöki pozíciójáért folytatott versenyben. Kunhalmi Ágnestől kapott ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top