Aktuális

Egyre több magyar megy külföldre és nem jönnek vissza

Tavaly év végén rekordot döntött a külföldön dolgozó magyarok száma. A jobb megélhetés reményében költöznek ki és nem is nagyon jönnek vissza – írja a Világgazdaság.

A KSH adatai szerint a tavalyi év utolsó három hónapjában már 111 ezer magyar dolgozott külföldön, ami történelmi rekordnak számít, hiszen az elmúlt két évben 90 és 100 ezer körül, 2010-ben és 2011-ben pedig csak 50-60 ezer között ingadozott a minimum egy éve külföldön dolgozók létszáma.

Tanay Marcell, az EuWork külföldi munkaközvetítő ügyvezetője a Világgazdaságnak elmondta, legnagyobb létszámban a 25 és 34 év közöttiek vándorolnak ki, de vannak jelentkezők a 50 év fölötti korosztályból is. A legtöbben egy-két év külföldi munkavállalásban gondolkodnak, ezt azonban sokan meghosszabbítják. Más kelet-európai országokból többen mennek ki, mint Magyarországról, ami viszont speciális, hogy a magyarok nem is igazán jönnek haza. A kivándorlók közül a legtöbben humán vagy egészségügyi végzettségűek. Az egészségügyben külföldön átlagosan hatszor annyit lehet keresni, mint itthon, a többi területen nagyjából négyszeres a különbség. A legkedveltebb célállomások Nagy-Britannia, Ausztria és Németország.

A kivándorlások miatt itthon egyre kevesebb a képzett munkaerő. Az orvosok, a mérnökök és az IT-szakemberek elvándorlása már évek óta megfigyelhető, mostanában azonban már több szakmunkánál is szakemberhiány alakult ki – mondta el a lapnak Fehér Tamás, a Trenkwalder ügyvezető igazgatója.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top