Ha most Oroszországban élnénk…

Nők Lapja Café | Fotózta: Leéb Ádám | 2015. Február 17.
Itt, Magyarországon nekünk természetes dolog, hogy bárkivel barátkozhatunk, olyan vallást választunk és olyan sajtóterméket olvasunk, amilyet csak szeretnénk. Bármiről írhatunk cikket, amit fontosnak vagy érdekesnek tartunk, ha pedig megsértik a jogainkat, tudjuk, hogy van, aki megvéd bennünket. Vlagyimir Putyin Oroszországában nem lenne ilyen nagy szabadságunk.

Ha Oroszországban élnék…

Ha most Oroszországban élnénk...

A 2012-es külföldi ügynökökről szóló törvény értelmében, ha egy civil szervezet külföldről kap támogatást – ahogy például az Amnesty International –, akkor külföldi ügynökként kell regisztrálnia magát. A törvény célja, hogy ellehetetlenítsék az emberi jogi, diszkriminációellenes, a választások tisztaságát figyelő és környezetvédő szervezetek munkáját Oroszországban.

2012-ben jött létre az a törvény, ami szerint tulajdonképpen bárki lehet hazaáruló, akinek az ismerősei között külföldi található, és akiről azt gondolják a hatóságok, hogy államtitkokat őriz és kifecsegi azokat. Nemcsak magánszemély, hanem szervezet is lehet hazaáruló, így az újságírók, politikusok mellett a civil szervezetek is állandó fenyegetettség alatt állnak.

2014-ben Putyin olyan törvényt fogadott el, ami példátlan keménységgel bünteti a be nem jelentett találkozókat, vonulásokat, tüntetéseket. A komoly pénzbírság mellett 2–5 év munkatábort vagy börtönbüntetést kaphat az, akinek nincs engedélye a tiltakozásra. Az engedély megszerzése pedig szinte lehetetlen a hatóságoknál.

A nem kormánypárti újságok, független sajtótermékek sorra tűnnek el Putyin uralma óta a süllyesztőben, mivel egyre súlyosabb összegű reklámadóval lehetetlenítették el a nem állami kábelcsatornákat. Az újságírók előtt pedig tizenkilenc véglegesen elhallgattatott kolléga példája áll, illetve az a 180 weboldal szolgál elrettentésül, ami 2012-ben került feketelistára.

Putyin internetszigorításának áldozatául estek a háromezernél nagyobb olvasottságú blogok. Regisztrálniuk kell magukat, ha elérik ezt a bűvös számot, hogy követni tudja az állam a tevékenységüket. Mert nehogy civil módon szerveződést indítsanak ennyi olvasóval.

Putyin megalkotta a “szexuális és mentális rendellenességek” halmazát, amibe minden általa kórosnak tartott viselkedésformát beleszuszakolt, és aki ebbe beletartozik, az nem kaphat vezetői engedélyt. Ide sorolta például a transzszexuális, transzvesztita, fetisiszta, szadomazochista, magamutogató, kukkoló, szerencsejátékos és kleptomán embereket is.

Putyin 2013 júliusában fogadta el a homoszexuális propagandát betiltó törvényt. Ez kimondja, hogy aki homoszexuálisnak tűnő viselkedést folytat, vagy pedig a homoszexualitást támogató tevékenységet végez, előállítható és pénzbüntetéssel vagy elzárással sújtható. Elég tehát, ha nőként a barátnőddel kézen fogva sétálsz, vagy csak szivárványszínű zászló van a kezedben, esetleg arról beszélsz, hogy a hetero- és homoszexuális kapcsolatok egyenlőek.

Látszólag vallásszabadság van, de a gyakorlatban az ortodox kereszténység élvez elsőbbséget. Más hitrendszerek követőinek vallásgyakorlását gyakran megnehezítik a hatóságok.

A nőket nem védi egy törvény sem a családon belüli erőszaktól. A család belső ügyeibe való beavatkozás tabu a hatóságok számára, így a családon belüli erőszak áldozatai nem számíthatnak rendőri segítségre. Évente 14 ezer nő hal meg, ötvenezer gyermek menekül el otthonról, és kétezer gyermek követ el öngyilkosságot a családon belüli erőszak miatt.

Forrás: Freedom House, BBC, Amnesty International

Exit mobile version