Aktuális

Először van női polgármestere Bagdadnak

Zekra Alvah kinevezése pozitív fejlemény Irakban, amelyet rendszeresen bírálnak a nőket sújtó diszkrimináció és erőszak miatt.

Az építőmérnök Zekra Alvahot szombaton nevezte ki Haider al-Abádi kormányfő, megbízatása vasárnaptól hatályos. Az oktatási minisztérium eddigi főigazgatója Abub Naim al-Kábit váltja a polgármesteri székben. Az előző polgármestert Haider al-Abádi menesztette tisztségéből. A 2013-ban kinevezett Kábit sok bírálója hozzá nem értéssel vádolta. 2014 márciusában például azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a terrortámadások sújtotta iraki fővárosról azt mondta, “szebb, mint New York és Dubaj, és az egész világon nincs szebb város Bagdadnál”.

Zekra Alvah nemcsak Bagdad, hanem egész Irak első női polgármestere. A bagdadi polgármester közvetlenül a kormányfőnek felel, a tisztség miniszteri rangnak felel meg.

Forrás: alarabiya.net
Forrás: alarabiya.net

Alvah kinevezését pozitív fejlemény Irakban, amelyet rendszeresen bírálnak a nőket sújtó diszkrimináció és erőszak miatt. Az ország az 1970-es években még élen járt a nők jogait tekintve a Közel-Keleten, Szaddám Huszein hatalomra kerülése, majd a 2003-as amerikai invázió miatt azonban sokat romlott a nők helyzete. Az Abádi-kormánynak két női tagja van, az egyikük a nők jogaiért felelős államtitkár. Az alkotmány előírja, hogy a képviselői helyek negyedét nőknek kell betölteniük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top