Aktuális

Mégsem szűnik meg az ápolási díj

Nem szűnik meg a méltányossági ápolási díj. A támogatás márciustól beolvad az önkormányzatok által nyújtható új segélybe, a tartósan beteg hozzátartozójukat otthonukban ápolók esetében az továbbra is ápolási díjnak minősül majd. Szolgálati időnek számít, és egészségügyi ellátásra is jogosít.

Változik ugyan a szociális törvényt, ám a tartósan beteg embert otthonukban ápoló, eddig méltányossági ápolási díjra jogosult személyek munkáját a jövőben is elismerik – írja a Magyar Nemzet.

Méltányossági ápolási díjat jelenleg azok kapnak, akik otthonukban 18 év feletti, tartósan beteg hozzátartozójukat gondozzák. Akik erre az ellátásra jogosultak, azoknak a munkája szolgálati időnek minősül, a nyugdíjak számításánál figyelembe veszik az ápolással töltött éveket, és egészségügyi ellátásra is jogosultak.

A segélyezési rendszer március 1-jétől átalakul, a méltányossági ápolási díj az önkormányzatok által nyújtott települési támogatásba olvad bele. A törvény szerint a gondozó részére megállapított támogatás továbbra is ápolási díjnak minősül majd, amennyiben az ellátás havi összege eléri az ápolási díj alapösszegének 80 százalékát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top