Aktuális

“Vannak még tennivalóink a nőkért Európában”

A nemzetközi nőnap alkalmából nyílt levélben ír az európai és a magyar nők helyzetéről Věra Jourová uniós biztos.

“Európa kedvező körülményeket kínál a nők számára, de keményen kell dolgoznunk azért, hogy ez így is maradjon, illetve hogy további javulás következzen be” – kezdi írását a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős uniós biztos. “El kell érnünk, hogy Európában többé egyetlen nőnek se legyen oka kételkedni abban, hogy ugyanolyan esélyekkel rendelkezik, mint a férfiak” – fogalmaz Věra Jourová.

Tízből kilenc európai úgy gondolja, hogy a nemek közötti esélyegyenlőség a méltányosabb társadalom egyik alappillére. Vannak azonban még különbségek az esélyegyenlőség terén – írja a biztos, majd a magyarországi helyzet kapcsán hozzáteszi:

“Ötből három európai meg van róla győződve arról, hogy a saját országában továbbra is széles szakadékok húzódnak a férfiak és a nők között. A felmérés szerint a magyarok 57 százaléka azt az álláspontot képviseli, hogy a nemek közötti egyenlőtlenség Magyarországon elterjedt. Én is osztom európai polgártársaim véleményét, mely szerint további erőfeszítésekre van szükség annak garantálásához, hogy a nők ugyanolyan lehetőségeket és elismeréseket kapjanak, mint a férfiak.”

Ezután a nők munkaerő-piaci helyzetéről ír Věra Jourová:

“A nők foglalkoztatási rátája jelenleg 62,5 százalékon áll, szemben a férfiak 74,3 százalékos foglalkoztatásával. (…) Másrészt a nők ugyanazért a munkáért az unióban átlagosan 16 százalékkal még mindig kevesebb pénzt kapnak, mint a férfiak – sorolja a politikusnő. – Magyarország esetében a 2013-as adatok azt mutatják, hogy a férfiak bére 18,4 százalékkal több, mint a nőké. A nők nagyobb valószínűséggel fognak részmunkaidős állást vállalni, illetve a férfiakhoz képest nagyobb valószínűséggel fogják megszakítani pályafutásukat gyermekvállalás vagy beteg szülőkről való gondoskodás miatt. Ez a különbség a nők nyugdíjában is érezteti hatását: a nők nyugdíja átlagosan 39 százalékkal elmarad a férfiakétól.”

Nem szűnt meg az üvegplafon sem: még mindig nagyon alacsony a nők aránya a vezetői pozíciókban. A nemzeti parlamentekben sem biztosítanak elég teret a nőknek: a képviselők több mint kétharmada férfi – teszi hozzá Věra Jourová.

Az uniós biztos szerint a legsúlyosabb probléma viszont a nők elleni erőszak. “Az Európai Unióban az életük folyamán a nők harmadát éri fizikai vagy szexuális bántalmazás. Ez elfogadhatatlan” – fogalmaz. Kiemelten fontosnak tartja ezért, hogy az unió erőteljes gyakorlati intézkedésekkel lépjen fel a nők elleni erőszakkal szemben. 

“Kezelnünk kell a nemek közötti esélyegyenlőség terén még fennálló kihívásokat, ha azt akarjuk, hogy kitűzött célunk a gyakorlatban is megvalósuljon” – zárja gondolatait Věra Jourová.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top