Aktuális

A világ 10 leggazdagabb nője

Karriertippeket sajnos nem kérhetünk tőlük, mert vagyonukat úgy szerezték, hogy jól házasodtak vagy jó családba születtek. Ugyanakkor a hölgyek többsége példamutatóan visszafogott, szerény életet él, és rengeteget adakozik.

A Forbes magazinnak a világ leggazdagabb embereiről összeállított listáján lehet szörnyülködni. Nemcsak azért, mert annyi nullát, amennyi bankszámlájukon szerepel, leírni is képtelenség, hanem mert a földgolyó 1826 milliárdosa közül csak 197 nő. Közülük pedig csupán 29 gazdagodott meg tehetségének köszönhetően, a többiek apjuktól vagy férjüktől örökölték gazdagságukat. A legfiatalabb saját erejéből felemelkedő milliárdosnő a 31 éves Elizabeth Holmes, aki otthagyta a Stanford Egyetemet, miután kitalálta, hogyan lehet egyetlen csepp vérből néhány óra alatt kimutatni az orvosok számára szükséges adatokat a páciensről, a hagyományos eljárás költségének töredékéért. Mindezt 19 évesen.

A világ 10 leggazdagabb nője közé mindenesetre gazdag férfiak özvegyei és lányai kerültek. A legidősebb közülük 97 éves.

1. Christy Walton, Wal-Mart
41,7 milliárd dollár

A világ leggazdagabb családjába házasodott, amikor John Waltonnak igent mondott. Férje, aki a vietnami háborúban orvosként szolgált, repülőgép-szerencsétlenség áldozata lett. Egyetlen gyermeke van, aki 3 évesen rákkal küzdött, ő maga pedig majdnem belehalt egy tüdőgyulladás szövődményeibe. Kipróbálta a producerkedést, a filmért díjat is kapott. Az Egyesült Államok legadakozóbb asszonya – eddig 16,3 milliárd dollárt költött jótékony célokra – visszavonultan él.

Fotó: Forbes
Christy Walton – fotó: Forbes

 2. Liliane Bettencourt, L’Oréal
40,1 milliárd dollár

Apja, Eugene Schueller alapította a kozmetikai céget 1907-ben. Liliane már évek óta nem vesz részt a vállalatirányításban, mióta lánya, Françoise Bettencourt Meyers erre alkalmatlannak nyilváníttatta 2011-ben. A cégvezető Liliane 25 éves unokája lett. Európa leggazdagabb asszonya demenciában szenved.

Fotó: Forbes
Liliane Bettencourt – fotó: Forbes

3. Alice Walton, Wal-Mart
39,4 milliárd dollár

Apja, Sam alapította az áruházláncot fivérével 1962-ben. A vagyonából művészeteket támogat, jelentős kollekciója van és múzeumot is alapított, ahová Frank Lloyd Wright-házat is átköltöztetett. A Republikánus Párt támogatója, ugyanakkor a demokrata Hillary Clintonnak is adományozott 25 ezer dollárt, hogy ringbe szálljon az elnöki székért.

Fotó: Forbes
Alice Walton – fotó: Forbes

4. Jacqueline Mars, Mars
26,6 milliárd dollár

Nagyapja Frank alapította az édesipari céget, aminek a csokiszeleten kívül a Milky Way-t, a Snickerst, M&M-et és milliónyi kalóriát köszönhetjük. Meg rizst, kutya- és macskaeledelt. Jacqueline az amerikai lovascsapat egyik tanácsadója, a Nemzeti Sportkönyvtár és Múzeum egyik kurátora.

Fotó: Forbes
Jacqueline Mars – fotó: Forbes

5. Maria Franca Fissolo, Ferrero
23,4 milliárd dollár

Michele Ferrero 97 éves özvegye, aki a családi vállalkozásból a világ egyik legnagyobb édességgyártóját építette fel. Michele apja, Pietro a második világháborúban felesége cukrászműhelyének egyik sarkában kísérletezte ki a híres Nutellát. Mivel kakaóhiány volt, a környéken bőségesen termő török mogyoróval helyettesítette, mindannyiunk nagy örömére. Maria Franca és Michele egyik fia, a kerékpárrajongó Pietro biciklis edzés közben halt meg, a céget irányító Giovanni pedig vállalatvezetés mellett regényeket ír, és esze ágában sincs megválni a családi cégtől.

6. Laurene Powell Jobs, Apple
19,5 milliárd dollár

Steve Jobs özvegye a politikai és társasági élet aktív résztvevője. Rendszeresen látogat a Kongresszusba, hogy az illegálisan bevándorló gyermekek helyzetéről tárgyaljon, 50 millió dollárt költ Obama elnök hátrányos helyzetű diákokat segítő programjára, támogatja Hillary Clintont, a középiskolai reformokat és üzleti angyalként az induló vállalkozásokat.

Fotó: Forbes
Laurene Powell Jobs – fotó: Forbes

7. Anne Cox Chambers, Cox Enterprises
17 milliárd dollár

Az apja által alapított Cox vállalat egyedüli örököseként média, telekommunikációs és autókereskedelmi cégeket irányít. Carter elnöksége alatt belgiumi nagykövet volt, és megkapta a francia becsületrendet.

Fotó: Forbes
Anne Cox Chambers (Fotó: Forbes)

8. Susanne Klatten, BMW
16,8 milliárd dollár

Németország leggazdagabb nője (cégét, apjától örökölte), közgazdász végzettségű, nagyon ért a pénz forgatásához, Európa-szerte több céget épített a nulláról nagyvállalattá. Köztudottan igen szerényen él.

Fotó: Forbes
Susanne Klatten – fotó: Forbes

9. Johanna Quandt, BMW
13,9 milliárd dollár

Susanne Klatten anyja, aki kezdetben a Németországban nagy tiszteletben álló egykori BMW-vezér, Herbert Quandt titkárnője, majd harmadik felesége lett. Johanna Quandt 1997 óta nem vesz részt a vállalatirányításban, visszavonultan él egy fürdővárosban. A német kormánytól kitüntetést kapott az újságírás és a nevelés terén tett erőfeszítéseiért.

Fotó: Forbes
Johanna Quandt – fotó: Forbes

10. Iris Fontbona, Antofagasta
13,5 milliárd dollár

Három fiával uralja az Antofagasta birodalmat, amit férje, Andronico Luksic épített. Rézbányászat, bankok, sörgyártás, gépgyártás, közlekedési vállalatok, kikötők, energiaszolgáltatók és luxusszállodák mind megtalálhatók a családi vagyonlistán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top