Aktuális

Napfogyatkozás: megvakulhat, aki óvatlan

A március 20-ai részleges napfogyatkozás jó idő esetén Magyarországról is megfigyelhető lesz. Nem mindegy azonban, hogy mivel figyeljük a jelenséget, az erős fénytől ugyanis könnyen megvakulhatunk.

A jelenség Budapesten délelőtt 9.39-kor kezdődik és 11.59-ig tart, csúcspontja a fővárosban 10.48-kor következik be, amikor a Hold majdnem 60 százalékban eltakarja a Napot. Más magyarországi településen ehhez képest legfeljebb néhány perces eltérések lesznek. Sötét ekkor sem lesz, azonban a napfény mennyisége észrevehetően csökkenni fog. A Magyar Csillagászati Egyesület honlapján egy részletes térkép is található arról, hol, mikor, mennyi ideig lesz megfigyelhető a jelenség.

Felejtsd el a kormos üveget és vigyázz a szelfikkel!

A brit optikusok kollégiuma arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valaki az okostelefonján vagy a fényképezőgépe lencséjén keresztül néz a megfogyatkozott napba egy felvétel kedvéért, az éppoly veszélyes, mintha a fotózó egyenesen a napba nézne: a fény kiégetheti a retináját és vakságot okozhat.

Napszemüvegen vagy fotónegatívon keresztül sem szabad a napfogyatkozást nézni. A jelenség megfigyeléséhez a speciális napfogyatkozás-néző szemüveg alkalmas. Az MTA közleménye szerint ezt a Magyar Csillagászati Egyesületen keresztül szerezhetik be az érdeklődők. Az egyesület honlapján viszont azt javasolják, forduljanak az érdeklődők a távcsöves szolgáltatókhoz. Ilyen cégből többet is találtunk az interneten. A Budapesti Távcső Centrumnál például 690 forintért kapható napfogyatkozás-néző szemüveg – elvileg. Jelenleg azonban éppen elfogyott, ahogy a makszutov.hu-nál is. A tavcso.com-on viszont 4 euróért beszerezhető.

Érdemes profik körében figyelni a jelenséget

A részleges napfogyatkozás megfigyelésére több helyszínen is biztosítanak majd távcsöves bemutatót. A Magyar Tudományos Akadémia is szervez ilyet Széchenyi téri székháza előtt. A parkolóból szakemberek által kezelt, speciális napszűrőkkel felszerelt teleszkópokon keresztül biztonságosan követhető lesz a jelenség, és napfoltokat, esetleg napkitöréseket is láthatnak mindazok, akik ellátogatnak a rendezvényre pénteken 9 és 13 óra között.

A jelenség megfigyeléséhez szükséges speciális napfogyatkozás-néző szemüveget itt a szervezők a helyszínen biztosítják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top