Aktuális

Besokalltak a taxisok az Uber miatt

Mintegy ötven taxis demonstrált az Uber közösségitaxi-szolgáltatás ellen csütörtök este Budapesten. Azt ígérik, ha nem lép a főváros, jövő héten is tüntetni fognak.

A taxisok a Hősök teréről indultak, majd a Várkert Bazár elé parkoltak le, aztán onnan indultak vissza a Hősök terére. A rendőrök több sofőrt is igazoltattak az MTI tudósítása szerint.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A taxisok a fővárosi taxisrendeletek és a most hétvégére meghirdetett Uber-akció ellen tiltakoztak. A cég ugyanis péntek reggel nyolc és vasárnap éjfél között ingyenes utazást hirdetett mindazoknak a budapestieknek, akik legfeljebb 3 ezer forintért utaznának egyik budapesti címről a másikra.

Az Uber szolgáltatásához csatlakozott sofőrök nem hivatásos személyfuvarozók, hanem olyan emberek, akik a hivatalos taxis viteldíjnál jóval olcsóbban dolgoznak. A sofőr és az utas egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével találja meg egymást. Csakhogy a sofőröknek nincs hivatalos fuvarozói engedélyük, és a taxisokra érvényes fix tarifás rendszer sem vonatkozik rájuk, ami miatt a taxisok jelentős versenyhátrányt szenvednek.
 

A Kettős Mérce munkatársai a helyszínen követték a csütörtök esti tüntetést, mely csaknem éjfélig tartott. A taxisok végül ultimátumot adtak az Ubernek és a fővárosnak: azt tervezik, hogy jövő pénteken délután 2-kor találkoznak az Ötvenhatosok téren, és ha addig nem lép érdemben a főváros vagy az Uber, akkor a mostaninál sokkal többen tiltakozva nekivágnak a pénteki csúcsforgalomnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top