Aktuális

Csütörtöktől mérnek a szupertraffipaxok

Csütörtöktől kezdi meg éles üzemét a VÉDA közúti intelligens kamerahálózat első 160 egysége, a mérések attól kezdve már joghatással járnak.

Sikeresen zárult a változtatható helyű komplex közlekedési ellenőrzőpontok tesztüzeme, március 26-ától indul az éles üzemeltetés, így az újfajta kamerák által dokumentált szabálysértéseknek már jogi következményeik is lesznek az ország teljes területén. A 160 változtatható helyű kamera az eddig rendszerben lévő 80 mobil sebességmérőt váltja ki.

Az eszközök üzembe állításának célja a közlekedési szabályok betartatása, mert csak így van lehetőség arra, hogy kevesebben haljanak meg az utakon. A fejlesztés összhangban áll az Európai Bizottság célkitűzésével, hogy 2020-ra 2011-hez képest a felére csökkenjen a halálos közlekedési balesetek és áldozatok száma.

A komplex közlekedési ellenőrzőpontok egyelőre csak a sebességtúllépést mérik, de az eszközök alkalmasak automatikus rendszámfelismerésre, forgalomszámlálásra, torlódások észlelésére is.
Várhatóan a harmadik negyedévben jelennek meg azok a kiegészítő funkciók, amelyek más szabályszegéseket is képesek lesznek rögzíteni, így például a tilos jelzésen áthaladást, a záróvonal átlépését, a buszsáv jogosulatlan igénybevételét vagy a biztonsági öv be nem kapcsolását. 

Az egyenként 5,7 millió forint értékű eszközöket európai uniós finanszírozásból vásárolta a rendőrség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top