Aktuális

Lezuhant egy Germanwings gép a francia Alpokban 150 emberrel

A gép nyolc percen keresztül zuhant. A fedélzeten két csecsemő is volt. A budapesti követség nem tud magyar áldozatokról. Egy helikopter már le tudott szállni a baleset helyszínén a francia Alpokban, megállapították, hogy nincsenek túlélők.

“Abnormális helyzetbe” került

Egy Airbus A320 repülőgép zuhant le a francia Alpokban – közölte a francia légügyi hivatal. A repülőgépen 144 utas és hattagú személyzet utazott, francia és spanyol források szerint az utasok közül 45 spanyol volt, a Germanwings 67 német áldozatról tud, de török áldozatokat is jeleztek. Megerősített információk szerint egy csoport gimnazista is a fedélzeten volt, Haltern város gimnáziumának tizedik osztályos tanulói egy spanyol nyelvi kurzuson vettek részt két tanár kíséretében. A lezuhant repülőgép a német fapados légitársaság, a Germanwings járata volt, ez a Lufthansa egyik leányvállalata.

A gép csaknem fél óra késéssel 10:01-kor indult Barcelonából, és menetrend szerint 11:55-kor kellett volna megérkeznie Düsseldorfba. 11:20-kor tűnt el a radarról, miután percenként 1000 métert vesztett a magasságából. A Le Monde szerint a percenkénti 1000 méteres ereszkedés gyors, de zuhanásnak semmiképp nem tekinthető. A francia közlekedési miniszter szerint a zuhanás előtt küldtek vészjelzést a gépről. A gép 2100 méter magasságban repült akkor, amikor utoljára vették a jelzését. Alain Vidalies közlekedési államtitkár szerint 10 óra 47 perckor érkezett a vészjelzés, amely szerint 5000 láb magasan a gép “abnormális” helyzetbe került.

Az Airbus roncsait Digne és Barcelonnette települések között fedezték fel, az Alpok egy olyan részén, ahol 3000 méter körüli hegyek magasodnak, köztük népszerű síterepekkel, így a mentés meglehetősen nehéz – erősítette meg a párizsi belügyminisztérium. Egyelőre nincsenek megbízható információk a tragédia okáról. Egy helyi lakos a La Provence című lapnak azt mondta, hogy látta a roncsokat, és nincs kétsége afelől, hogy a gép egy sziklafalnak csapódott. A fekete dobozt néhány órával a baleset után, a gép roncsaitól mintegy 10 kilométerre találták meg. Tartalmát azonnal vizsgálni kezdik, hogy előmozdítsák a katasztrófa okait kutató nyomozást.

Lezuhant egy Airbus a francia Alpokban

Nem találtak túlélőket

François Hollande francia köztársasági elnök rögtön megjelent a kamerák előtt, és együttérzéséről biztosította – ő már így fogalmazott – az áldozatok hozzátartozóit. Német, spanyol és francia utasok is lehetnek közöttük – idézte az Euronews magyar adása a francia elnök szavait. Hollande azt is bejelentette, nem valószínű, hogy túlélőkre bukkanhatnak a mentőalakulatok.
Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök azonnal Barcelonába indult, arra a repülőtérre, ahonnan a szerencsétlenül járt gép felszállt, és ahol válságstábot hoztak létre. “A spanyol kormány minden segítséget megad az áldozatok hozzátartozóinak” – jelentette be.
Manuel Valls francia miniszterelnök elmondta, hogy egy helikopter már le tudott szállni a baleset helyszínén a francia Alpokban, s annak legénysége megállapította, hogy a lezuhant repülőgépnek nincsenek túlélői.
A francia csendőrség helikopterei a légikatasztrófa helyszíne közelében a franciaországi Seyne les Alpesben. (MTI/EPA/Sebastien Nogier)
A francia csendőrség helikopterei a légikatasztrófa helyszíne közelében, a franciaországi Seyne les Alpes-ban. (MTI/EPA/Sebastien Nogier)
A tragédia után a Germanwings és a düsseldorfi repülőtér oldala órákig nem volt elérhető. A Lufthansa vezérigazgatója szerint fekete nap ez a Lufthansa életében. Egyes hírek szerint a gép pilótafülkéjében hirtelen csökkenni kezdett a kabinnyomás, a pilóták megpróbálták letenni a gépet egy kis sportrepülőtéren, de ez nem sikerült nekik. Az Euronews szakértője szerint a gép egy perc alatt egy kilométert vesztett a magasságából, gyakorlatilag függőlegesen zuhant.
fotó: BBC
fotó: BBC
A helyszín csak légi úton közelíthető meg, szárazföldön nem. A Bouches-du-Rhône-i katasztrófavédelem már megszervezte, hogy juthatnak el a helyszínre – írta a Provence helyi oldal. A mentőcsapatban tűzoltók, katasztrófavédelmisek, orvosok és repülési szakemberek is helyet kapnak.
A Flightradar oldalán vissza lehet játszani a gép útvonalát: ezen jól látszik, hogy a Barcelonából induló gép még a Földközi-tenger felett elérte a 11 ‍000 méteres magasságot, majd a francia szárazföld fölött gyorsan ereszkedni kezdett. A Le Monde szerint a roncsok nagyon nehezen megközelíthető helyen, 2000 méteres tengerszint feletti magasságon vannak. Három, egyenként 80 fős tűzoltó-különítmény tart a helyszínre, valamint szintén három 70 fős szakasz rohamrendőr és csendőr, írja a francia lap.
A budapesti külügyminisztérium nem tud magyar áldozatokról, de további tájékozódást ígér. A német külügyminisztériumnak viszont egyelőre nincsen listája az utasokról, így azok személyazonossága még nem ismert. A Germanwings Budapestről is indít járatokat: Hamburgba, Stuttgartba és Düsseldorfba repül.
A  düsseldorfi repülőtér információs tábláján még szerepel a járat száma, de érkezési időt már nem írnak. A német Bild lap értesülései szerint a gép utasainak rokonait egy, a nyilvánosság elől elzárt terembe terelték, ahol már krízissegítők várták őket.
Megnézem
Összes kép (1)

 

Az Euronews információi szerint a Germanwings egy jó biztonsági mutatókkal rendelkező légitársaság. A gépek átlagéletkora 9 év. A lezuhant gép ugyan 24 éves volt, de szakértők szerint ebből még nem lehet levonni semmilyen következtetést. Felszállás előtt ugyanis a gépek többszörös, szigorú ellenőrzésen esnek át. A lezuhant gép legutóbbi részletes vizsgálata tegnap, hétfőn volt. A pilóta tízéves tapasztalattal rendelkezett, több mint 6000 órát repült. A társaságnak eddig nem volt balesete. 
Angela Merkel (Fotó: AFP)
Angela Merkel (Fotó: AFP)

“Egész Németország gyászol!”

“Szomorú híreket kaptunk Dél-Franciaországból, egész Németország gyászol – nyilatkozta a Angela Merkel kancellár az elmúlt percekben. – A kormány együttérzését fejezi ki az áldozatoknak, akiknek minden lehetséges támogatást megadunk.Több kollégámmal együtt azonnal a helyszínre utazom. Egyelőre minden csak spekulációnak tekinthető, kiterjedt vizsgálatra van szükség.” A kancellár hozzátette, hogy már egyeztetett a francia elnökkel és a spanyol kormányfővel a további teendőkről. 
Thomas Winkelmann (Fotó: AFP)
Thomas Winkelmann (Fotó: AFP)

 “Szóba sem jöhet a gép kora mint probléma!”

“Tragikus nap ez mind a Germanwings, mind a Lufthansa életében – nyilatkozta Thomas Winkelmann, a Germanwings vezérigazgatója, aki megértést kért az utaslista nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban. – Először az érintett családokat kell tájékoztatnunk.”
Újságírói kérdésre az informatikai rendszer esetleges meghibásodásával, valamint a gép korával kapcsolatban elmondta, hogy az Airbus legújabb szoftvere üzemelt a gépen. “A gép kora szóba sem jöhet mint probléma. Jelen pillanatban csak a radar képeit ismerjük, minden más csak feltételezés. Nem tudjuk, hogy miért csak egy percig tartotta a pilóta az utazómagasságot, ahogy azt sem, hogy adott-e le vészjelzést.” A vezérigazgató elmondta még, hogy szakembereik a francia légi hivatal munkatársaival azonnal a helyszínre utaznak, hogy mihamarabb megállapíthassák a tragédia okait. “Mélységes gyászt érzünk. Gondolataink és imáink az utasainkkal és a kollégáinkkal vannak.”
Fülöp spanyol király szintén kifejezte együttérzését az érintettekkel, valamint a spanyolok együttműködési készségét a tragédia okainak felderítésével kapcsolatban. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top