Aktuális

Először elnököl arab nő az ENSZ Biztonsági Tanácsában

Jelenleg négy nő foglal helyet a testületben, miközben tavaly még hatan voltak.

Először tölti be arab nő az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöki tisztségét. A jordániai Dina Kauar a Közel-Keletre, valamint a nőknek és a fiataloknak a béke és a biztonság elérésében játszott szerepére összpontosító programot hirdetett meg áprilisra, hazája soros elnöksége idejére. Ennek megfelelően a szíriai és a jemeni konfliktus, illetve a palesztin ügy kiemelt témája lesz a 15 tagú tanács e havi munkarendjének.

Jordánia ENSZ-nagykövetével együtt jelenleg négy nő foglal helyet a Biztonsági Tanácsban. A testületben 2014-ben volt a legtöbb, hat nő.

Hazájában Dina Kauar volt az első női diplomaták egyike. Az ENSZ-nél tavaly kezdte meg szolgálatát, előtte Jordánia Franciaországba, Portugáliába és a Vatikánba delegált nagykövete volt Párizsban. Az Egyesült Államokban tanult, a San Franciscó-i Mills College és a New York-i Columbia Egyetem hallgatójaként végzett nemzetközi kapcsolatok szakon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top