Aktuális

“Szeress, tisztelj, védj!” – ékszerekkel az erőszak ellen

Gyönyörűen megmunkált ékszer mintáiból bontakoznak ki a betűk. Eina Ahluwalia Kalkuttában élő ötvösművész Házassági eskü című kollekciója nemcsak műalkotás, hanem kampány is a nők bántalmazása ellen.

A napokban a Forbes által is méltatott Eina Ahluwalia nemcsak sikeres üzletasszony, hanem társadalmi ügyek elkötelezettje is. Egyedi tervezésű, extravagáns darabjai elkészítésével a tömegtermelés előtérbe kerülésével státuszukat vesztett és elszegényedett indiai kézműveseket bíz meg, akik óriási lelkesedéssel keltik életre Ahluwalia terveit.

A tervezőnő egy ismerőse esete révén közelről is szembesült a családon belüli erőszak jelenségével. Mélységesen megdöbbentette, hogy a feleségbántalmazás jól szituált körökben is előfordul, és ekkor jött rá, hogy a nők elleni erőszak társadalmi rétegtől, anyagi helyzettől, foglalkozástól, nemzeti és vallási hovatartozástól független, globális probléma. Elhatározta, hogy a maga eszközeivel bekapcsolódik az ellene vívott küzdelembe, és megalkotta Házassági eskü című kollekcióját, mely a hindu mitológia elemeit felhasználva erőteljes tiltakozást fejez ki az elnyomás ellen.

Az ezüst- vagy aranygyűrűn, melltűn és medálon látható “Szeress, tisztelj, védj!” üzenet egyrészt az ékszer tulajdonosát emlékezteti nap mint nap az önértékelés fontosságára, másrészt a hozzá közeledőnek is markáns információt közvetít a helyes viselkedésről. Emellett a szülőket, családtagokat is emlékezteti arra, hogy a lány kelengyéjében nemcsak ruháknak, ékszereknek kell helyet kapniuk, hanem olyan értékeknek is, mint az erő, a tudás és a támogatottság.

Más medálok az erőszakkal járó börtönbüntetésre, valamint a szexuális önrendelkezési jogra hívják fel a figyelmet. A gyűjteményben egyúttal domináns szerepet kapnak a hindu istennőkre utaló fegyvermotívumok: a tőr, a nyílhegy, a kard. A halálos áldozatokra a koponyát ábrázoló medál emlékeztet.

Mindegyik darab – szimbolikusan is elutasítva a “nőies” visszafogottságot – harsány, nagy méretű, feltűnő; nemcsak azért, mert Indiában a menyasszonyt hagyományosan ilyenek tárgyakkal ékesítik, hanem azért is, hogy jelezze: a nők nem tűrik tovább a megaláztatást, és ha kell, megvédik magukat.

Az üzenet aktualitását folyamatosan fenntartják az India-szerte nagy tiltakozásokat kiváltó, ám azóta sem szűnő csoportos nemi erőszakos esetek.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top