Aktuális

Svédországi magyar lány: Fruzsina egy év haladékot kapott

Fruzsina nagynénjének az eddig igencsak veszteséges cége megrendeléseket kap a Külügyminisztériumon keresztül egy évig, hogy a lányt támogathassa. Fruzsinának az egyedüli reménye ugyanis az, ha állandó bevétele, azaz állandó munkája van. A nagynénje nyilatkozott a Nők Lapja Cafénak.

Tokokat készít majd

Ha nem lélegezhet is fel végleg Wilhelm Fruzsina, most kapott egy év haladékot. Úgy tűnik, a magyar Külügyminisztériumnak sikerült egy olyan kiskaput találnia, ami az árva és értelmi sérült lány megmentésére legalább egy évig biztosan elegendő lesz. Bár a nagynénje, Ruff Ágnes már ennek is nagyon örül, tény, hogy a lánynak összesen 27 hónapot kellene még legálisan ahhoz kint töltenie, hogy végleges letelepedési engedélyt kapjon.

Fruzsina 33 hónapja él kint a nagynénjével, aki az egyedüli élő rokona. Járt kint iskolába, mivel azonban a 20 éves lány egy 8 évesnek megfelelő szellemi szinten van, dolgozni csak korlátozottan tud. Ágnesnek egy kis kártyákat gyártó cége van: olyan tokokat készítenek, amiben készpénzt vagy buszjegyet lehet tárolni, de ajándékkártya-tartónak is jó. A cég eddig veszteséges, gyakorlatilag soha nem volt havi ötven darabnál több megrendelése.

Ilyen tokokat készít majd Fruzsina
Ilyen tokokat készít majd Fruzsina

Hétfőn már bejelentik

Ehhez képest hatalmas előrelépés, hogy a Külügyminisztérium segítségével a pénteki napon négyezer euró lesz a cég számláján: egy magyarországi cég rendelt annyit, amivel első körben már be is tudja a cégbe jelenteni Ágnes Fruzsinát. “Ezzel hétfőn el tudok menni a svédországi adóhivatalba, jelezvén, hogy van bevétel, és Fruzsi a jövőben a cég alkalmazottja lesz” – mondta Ruff Ágnes a Nők Lapja Cafénak telefonon.

A nő azt is hozzáteszi: már felvette a kapcsolatot a Helsinki Bizottsággal, így ezt az egy évet sokkal nyugodtabban tudja arra használni, hogy jogi segítséget kérjen Fruzsinának, aki 12 hónap lejárta után is kint szeretne maradni Svédországban.

Ruff Ágnes (Fotó: Kováts Dani)
Ruff Ágnes (Fotó: Kováts Dani)

Ahogyan arról már többször írtunk: Fruzsina édesanyja és édesapja is meghalt, három éve az egyedüli rokonával él kint Malmőben, aki gondoskodna is róla. Ennek ellenére a svéd hatóságok ki akarták toloncolni, arra hivatkozva, hogy a fogyatékos lány túl nagy és élete végéig szóló anyagi terhet jelentene az országnak. Az egyedüli esély az, ha Fruzsina igazolni tudja, hogy van állandó jövedelme.

Ruff Ágnes azt mondja: valamikor hazautazik Fruzsival Magyarországra, mert itthon az egészségügyi papírjait rendezni kell: a lány jogosult többek között árvasági segélyre is, így összesen 1500 svéd korona, azaz nagyjából negyvenötezer forint jár neki havonta. Ez az állandó bevétele mellett is plusz biztonságot adhat.

A nagynéninél egyébként múlt héten járt utoljára a svéd nagykövet és a konzul is, és gyakorlatilag azóta, mióta a nő Magyarországon járt, hogy petíciót adjon át az itteni nagykövetnek, folyamatosan kapcsolatban áll a Külügyminisztériummal. A svéd Migrációs Hivatal a 17. héten szerette volna kitoloncolni a fogyatékos lányt egy gondnok segítségével, de erre szerencsére már nem fog sor kerülni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top