Aktuális

Növényvédő szert találtak a paprikában

Növényvédőszer-maradékot találtak egy tételnyi paprikában, ami kereskedelmi forgalomban is kapható.

A Greenpeace Magyarország Egyesület a múlt héten kereste meg a  a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt egy olyan étkezésipaprika-tétel kapcsán, melyből az Egyesület által megbízott laboratórium 0,214 mg/kg mennyiségben diklórfosz, 0,3 mg/kg mennyiségben klórfenapír hatóanyag jelenlétét mutatta ki. A Greenpeace részére kiadott eredményközlés és a hatóságnak tett bejelentés között jelentős idő, 18 nap telt el.

Az ezt követő, szakmailag és jogilag is megalapozott hatósági vizsgálat és mintavétel ennek ellenére eredményes volt. A klórfenapír jelenlétét az egyes mintákban 0,03, 0,047 és 0,062 mg/kg mennyiségben mutatták ki. A diklórfoszt azonban már nem lehetett kimutatni, ami az anyag viszonylag gyors bomlásdinamikájával is magyarázható.

A vizsgálati eredmények alapján az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette, intézkedett az érintett paprikatételek forgalomba hozatalának megtiltásáról és megindította a hatósági eljárást. A termékvisszahívások folyamatban vannak. Azt, hogy pontosan mekkora mennyiségről van szó, a hatóság jelenleg is vizsgálja.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

Az érintett paprikatételből kimutatott klórfenapír hatóanyag mezőgazdasági felhasználása valamennyi EU-tagállamban tiltott. Ugyanakkor a fogyasztók szempontjából fontos hangsúlyozni, hogy a felhasznált szer toxikológiai tulajdonságai alapján a vásárlókhoz került és esetleg már elfogyasztott paprika nem tartalmazott annyi hatóanyagot, ami miatt az egészségkárosodás veszélye fennállna – írja a NÉBIH.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top