Aktuális

Sokat fizethet, aki nem nyelvvizsgázik időben

A diploma megszerzéséhez ma már nem elég sikeresen államvizsgázni, nyelvvizsgát is kell szerezni. Akinek ez nem sikerül időre, a képzés költségének a felét ki kell fizetnie.

A jelenlegi törvény szerint a hallgatóknak a képzési idejük másfélszerese alatt kell megszerezniük a diplomájukhoz szükséges nyelvvizsgát – olvasható az origo.hu-n. Az első érintett évfolyam határideje idén nyáron jár le, az állam több százezer forintot követelhet a nyelvvizsga nélküli végzettektől. Az érintetteket levélben értesíti az Oktatási Hivatal.

A nyelvvizsgával még nem rendelkezők kérhetik a visszafizetés elhalasztását. Ehhez azonban igazolniuk kell, hogy külföldön tanulnak, vagy éppen felnőttképzés keretében tanulnak nyelvet. Lehetőség van még részletfizetés kérelmezésére is. Fontos tudni, hogy a jogszabály mentesítő körülményeket is meghatároz, nem kell fizetnie például annak, aki három gyermeket szül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top