Aktuális

Nem hagyja magát lenyomni az első afgán taxisofőrnő

Elképesztő erő, igazságérzet és szabadságvágy fűti azt a fiatal afgán nőt, aki mindennap az életét kockáztatja azért, hogy taxizhasson. A Washington Post riportja őt mutatja be.

Bár nőként nincs túl sok esélye a boldogulásra, a 38 éves afgán Sara Bahayi mégis próbálkozik, taxizásból igyekszik megélni, ezzel pedig ő az ország első és eddig egyetlen taxisofőrnője. Számára minden egyes nap egy küzdelem: megbámulják, fenyegetik, beszólnak neki, a férfiak zöme pedig nem hajlandó beülni a taxijába, ennek ellenére van némi forgalma, naponta 10-20 dollár (kb. 3000-5000 forint) körül keres Toyota Corollájával, amiből 15 hozzátartozót tart el.

Ő a világ első afgán taxisofőrnője
Fotó: Washington Post

Országában példája nagyon ijesztő, hiszen az önálló, az álmait követni merő nőt testesíti meg, aki félő, hogy a többi nő példaképévé válik. Munkája során rengeteg akadályt kell megugrania: olyan tálib területekre is bemerészkedik autójával, ahova a férfi taxisofőrök nem mernek, de arról is meggyőzi az utasait, hogy rosszul tudják az iszlám előírásokat, a nők bizony vezethetnek.

Tudja, mennyire veszélyes játékot folytat, mégis minden nap dolgozik, nemcsak a pénzért, üzenni akar az afgán nőknek: Lépjetek ki az otthonaitok négy fala közül! Keressetek pénzt! Ne függjetek a férfiaktól!

A hozzá hasonló erős és önálló nők száma ma még nagyon csekély Afganisztánban, de a liberális családok már felneveltek jó pár ügyvédnőt, női minisztert – de az átlag afgán nő még nem tud azonosulni velük.

Bahayi Mazar-e Sharif egyik legszegényebb körzetében él, nincs mögötte erős pozíció, se tehetős család, mindössze egy autója van és csillapíthatatlan akaratereje, ami minden áldott nap elkíséri.

Autót vezetni 2 éve tanult meg, a csoportba harmincan jártak, ő volt az egyetlen nő. Az órák során csúfolták, alázták, ő azonban nem szégyellte magát, helyette a vezetésre koncentrált. Egy kedves szomszédja segített neki a vezetésben, amit 15 nap alatt tanult meg, majd sikeresen megszerezte a jogosítványt.

Munkát kellett találnia, miután az 1990-es évek végén a tálibok megölték a sógorát, megözvegyült lánytestvéréről és annak hét gyermekéről neki kellett gondoskodnia. Tanári fizetéséből ezt nem tudta megtenni. Férjhez soha nem ment, mert egy férj soha nem engedte volna őt dolgozni. Inkább szingli maradt, és dolgozni kezdett. Az apjától örökölt föld egy részét eladta, hogy venni tudjon egy megbízható autót, majd fuvarozni kezdett. Kezdetben csak a környékbeli nőket hozta, vitte, olyanokat, akik biztonságban érezték magukat mellette.

Míg a férfiak zöme vallja, nőknek vezetni tilos, mások biztonságban tudják asszonyaikat, kislányaikat Bahayi taxijában, és a nők is szívesebben utaznak vele, ahogy nőnemű nőgyógyászhoz is szívesebben járnak.

A férfi taxisok és az őt gyűlölők mindent megtesznek, hogy kiszorítsák őt az utakról, de Bahayi nem hagyja magát. Édesanyja szerint, ha lánya folytatja a vezetést, meg fogják ölni. Lánya nem hisz benne, inkább új terveket sző: össze akar állni néhány taxissal, hogy autókereskedést nyisson – majd jól kirúgja őket, hogy a helyükre nőket ültethessen, és ők lesznek az első női autókereskedők Afganisztánban.

Még több képet a Washington Post oldalán találsz a taxisnőről!

Olvasd el ezt is!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top