Aktuális

Hajléktalanok: visszatérhetnek a közterekre

Hamarosan nyugodtan tartózkodhatnak bizonyos köztereken a hajléktalanok. A 14. kerületben például bárhol.

Egy tervezett rendeletmódosítás szerint a XIV. kerületben nem lesz olyan terület, ahol tilos az életvitelszerű közterületi tartózkodás – közölte az MTI.

Emlékezetes: a Fővárosi Közgyűlés még 2013-ban fogadta el azt a rendeletet, amelyben kijelölték azokat a területeket, ahol szabálysértésnek minősül az életvitelszerű közterületi tartózkodás. Az alapvető jogok biztosának kezdeményezésére a Kúria vizsgálta meg a rendeletnek azt a részét, amelyben a közterületeket jelölték ki. A közterület-kijelölések egy részét a Kúria idén törvénysértőnek találta, és semmissé nyilvánította. 

Milyen változás várható?

A Kúria döntése nyomán az érintett tíz kerület polgármesterei új területeket adtak meg, amelyekről a jövő héten fog határozni a Fővárosi Közgyűlés. Ami biztos: a polgármesterek összességében kevesebb olyan területet adtak meg, ahol azt kérik, minősítsék jogellenesnek az életvitelszerű közterületi tartózkodást. 

A hajléktalan embereknek így több olyan terület áll majd a rendelkezésükre, ahol életvitelszerűen tartózkodhatnak. A legjelentősebb változás a XIV. kerületben következik be, ahol korábban az összes kerületi tulajdonú közterületen tilos volt az életvitelszerű közterületi tartózkodás, míg a mostani módosítás már egyetlen XIV. kerületi területet sem jelöl meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top