Aktuális

Legyen gimnázium minden járásban!

Már borsódzik a hátad az oktatási reformtól? Pedig akár jót is hozhat: hamarosan még többen részesülhetnek gimnáziumi képzésben.

A kormány célja, hogy minden járásban meg kell teremteni a gimnáziumi képzés feltételeit – olvasható a napigazdasag.hu-n. Éppen ezért módosították a köznevelési törvényt, így “a szakképzési centrumok a gimnáziumi képzést nem csak kifutó rendszerben, hanem hosszú távon is folytathatják”. További jó hír, hogy ingyenes lesz a második szakképesítés megszerzése, illetve a szakképzési centrumok feladata lesz még a szakmunkás, szakiskolai végzettséggel rendelkezők felkészítése is az érettségire, ami – a 2016/2017-es tanévtől bevezetendő új iskolatípusokkal – mindenki számára alapértelmezetté teszi az érettségi megszerzésének lehetőségét.

További változások az oktatásban

Mindehhez kapcsolódik még egy másik változás is: 2015. július 1-től mintegy háromszáz, 2016. július 1-től pedig további 50 oktatási intézmény kerül majd az NGM fenntartásába. A fenntartóváltáson áteső iskolák között vannak olyanok, amelyekben szakmai és gimnáziumi képzés egyaránt folyik, illetve 44 olyan intézmény is van, amelyekben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ már korábban megszüntette a gimnáziumi képzést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top