Aktuális

SZÉP kártya: ne pazaroljuk sült krumplira!

Közeledik a nap, amikor nem fizethetünk SZÉP-kártyával a gyorséttermekben, és az idegenforgalmi adó is megszűnhet.

Megszűnhet az idegenforgalmi adó (ifa), és kikerülhetnek a SZÉP kártyát elfogadó helyek közül a gyorséttermek – írja a vs.hu. A jövőben szeretnének nagyobb szerepet szánni a szálláshelyeknek és a szabadidős tevékenységeknek, hiszen a SZÉP kártyát eredetileg is erre találták ki. Ehhez képest a SZÉP kártyás költések jelentős része ma már a vendéglátáshoz kapcsolódik, ami közvetlenül nem a turizmust szolgálja, márpedig ennek az adókedvezménnyel illetett juttatásnak valójában idegenforgalmi célokat kellene szolgálnia.

Felvetődött olyan javaslat is, hogy érdemes lenne megszüntetni az eredetileg a helyi turizmus támogatására bevezetett idegenforgalmi adót (ifa) a hozzá járuló állami kiegészítéssel együtt. Ez a közteher ma már szinte ágazati különadóvá vált, és csökkenti a turizmusban lévő forrásokat. Ugyanakkor az önkormányzatoknak továbbra is joguk lenne azt helyi adóként kivetni (csak állami kiegészítés nem járna hozzá).

További célkitűzés még, hogy a SZÉP kártyák rendszerét valamilyen módon a nyugdíjasokra is ki kellene terjeszteni. Egy javaslat szerint a fel nem használt és ma még a munkáltatóknak visszautalt összegeket lehetne a nyugdíjasok számára elérhetővé tenni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top