Aktuális

ÁNTSZ: a fürdők többsége átment a vizsgálaton

Az ÁNTSZ legfrissebb vizsgálata szerint az ország fürdőinek többsége megfelel a közegészségügyi elvárásoknak.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal összesítése szerint 575 medencés közfürdő működik az országban, melyek közül háromszáz szezonálisan üzemel. A szezon kezdetéig a fürdők közel felét ellenőrizték, a júniusban nyitó medencés fürdők vizsgálata pedig jelenleg is zajlik.

A strandok megfelelnek a közegészségügyi elvárásoknak

A vizsgálat alapján megállították, a fürdők többsége megfelel a közegészségügyi elvárásoknak. Az ellenőrzött szabadtéri medencék döntő többségénél a szezon előtti javítási, karbantartási munkákat elvégezték. Az úszómesteri felügyeletet a legtöbb strandon folyamatosan biztosítják, az elsősegélynyújtó helyek állapota, felszereltsége megfelelő. A medencék környezete és a pihenőterületek gondozottak, megfelelő számú hulladékgyűjtő tartályt helyeztek ki, a hulladékot rendszeresen elszállítják.

Az előző évekhez képest több helyen is terveznek éjszakai fürdőzést, minden strandon megoldották a medencék megvilágítását és a folyamatos uszodamesteri felügyelet is.

A strandok felét már átvizsgálta az ÁNTSZ

A leggyakoribb hiányosságok a strandokon

A leggyakoribb hiányosságokat az ÁNTSZ munkatársai a zuhanyzókban és az illemhelyeken tapasztalták, sok helyütt a burkolat törött volt, és a takarítást sem értékelték megfelelőnek. Több fürdőben fordult elő, hogy az üzemeltetési szabályzatot nem aktualizálták, az üzemnaplót nem vezették megfelelően és kémiai biztonsági problémák is előfordultak.

A vízminőséget tekintve nagy a különbség a régebbi típusú, töltő-ürítő és a korszerűbb, vízforgatós medencék között. A bakteriológiai vizsgálatok alapján az előbbiek mindössze 16 százaléka, míg a vízforgatós medencék 94 százaléka kapott megfelelő minősítést.

A strandolóknak is oda kell figyelniük a tisztaságra

A strandok medencéi tisztaságának megőrzéséhez a fürdőzőknek is oda kell figyelniük. A fertőzések jó része ugyanis elkerülhető csupán azzal, ha fürdőzés előtt mindenki lezuhanyozik és használja a lábmosót.

További cikkek strand témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top