Aktuális

Mentőöv Kecskeméten bajba jutott gyerekeknek

Gyermekek átmeneti otthona nyílt kedden Kecskeméten. A 12 személy befogadására alkalmas intézménybe várják a nehéz helyzetben lévőket, akár a csecsemővel érkező édesanyákat is.

Hiánypótló szolgáltatást indított az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa Kecskeméten. A “Kuckó” Gyermekek Átmeneti Otthonát Kecskemét polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia és Gosztonyi Gábor, az SOS Gyermekfalvak ügyvezető igazgatója adta át kedden.

“Ez egy újabb lehetőség a nehéz helyzetbe került családok számára. Mindehhez kapcsolódik egy olyan szakmai partnerszervezet, ami a legmagasabb szinten nyújt szeretetet és gondoskodást a krízishelyzetbe került gyerekek számára” – mondta a polgármester.

Mentőöv Kecskeméten bajba jutott gyerekeknek

A “Kuckó” akkor nyújt egy családnak segítséget, ha egy váratlan élethelyzet miatt ideiglenesen nem tudják megoldani kiskorú gyermekük elhelyezését. Ilyen lehet például: egy hosszan tartó betegség, kórházi tartózkodás, lakhatási problémák vagy a szülő hosszabb távolléte munka miatt. Előfordul az is, hogy családon belüli erőszak miatt kell elmenekülnie egy anyának gyermekével. Bács-Kiskun megyében közel 200 gyermek él átmeneti gondozásban. Szerdán már hat lakója lesz a Kuckónak. 

Mentőöv Kecskeméten bajba jutott gyerekeknek

Évente országosan több mint 7 ezer gyermek kerül átmeneti gondozásba, amit a szülő kezdeményezhet. Ezekben az ideiglenes helyzetekben a probléma fennállásáig, legfeljebb egy évig élnek a gyermekek az átmeneti otthonban. A KSH statisztikái szerint az esetek 70 százalékában az elhelyezést kiváltó ok fél éven belül megszűnik, és a gyermek visszakerülhet a családjába.

Mentőöv Kecskeméten bajba jutott gyerekeknek

Az SOS Gyermekfalvak nevelőszülő-hálózatán keresztül országszerte közel 400 gyereknek ad otthont, akik nem élhetnek a vér szerinti szüleikkel. “Az a célunk, hogy a gyerekek minél nagyobb arányban visszakerüljenek a saját családjukba, illetve megelőzzük a családok széthullását. A Kuckóba kerülőknek ezért nemcsak lakhatást, de különböző szolgáltatásokat is nyújtunk, hogy átsegítsük őket ezen a nehéz időszakon” – mondta Gosztonyi Gábor, az alapítvány ügyvezető igazgatója.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top