Aktuális

A nálunk élő külföldiek zöme európai

A KSH legfrissebb adatai szerint 146 ezer külföldi él hazánkban, közülük több mint százezren az Unióból érkeztek hozzánk.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 146 ezer külföldi állampolgár él Magyarországon, közülük több mint százezren valamelyik európai ország állampolgárai. A Magyarországon élő külföldiek száma 2011-ben megközelítette a 206 ezret, azóta sokan magyar állampolgárságot kaptak.

Sok külföldi kapott állampolgárságot

Az elmúlt években hozott könnyítéseknek köszönhetően, melyek rendezték a magyar nemzetiségűekre vonatkozó állampolgársági szabályokat, jelentősen csökkent a hazánkban élő külföldiek közül a csak román útlevéllel rendelkezők száma, ahogyan az eredetileg ukrán, illetve szerb állampolgároké is.

A fotó illusztráció!
A fotó illusztráció!

Dinamikusan nő ugyanakkor a Magyarországon élő németek, szlovákok, osztrákok és oroszok száma. Az ázsiaiaké tíz év alatt több mint a duplájára, 15 ezerről 33 ezerre emelkedett, ebből 16 ezren kínaiak. Az észak-afrikai arab államokból és a fekete-afrikai országokból bevándorolt állampolgárok száma több mint háromszorosára nőtt egy évtized alatt, megközelítve az ötezer főt.

Budapesten él a legtöbb külföldi

A statisztikai adatokból az is kiderült, hogy a legtöbb külföldi Budapesten él. Baranya és Somogy megye kistelepülései a holland nyugdíjasok körében népszerűek, Győr-Moson-Sopron megyében pedig van olyan kistelepülés, ahol az ingatlanok 20 százalékát osztrák tulajdonosok birtokolják. Hévíz leginkább az orosz állampolgárok körében népszerű, az elmúlt években szállodát, panziókat és több száz egyéb ingatlant vásároltak.

További, külföldiekkel kapcsolatos cikkek az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top