Aktuális

Embertelen körülmények a tököli fiatalkorúak börtönében

Az ombudsman jelentése szerint emberhez méltatlan körülmények között tartják fogva a fiatalkorú elítélteket a tököli Büntetés-végrehajtási Intézetben.

Székely László ombudsman a tököli Büntetés-végrehajtási Intézetbe látogatott, ahol helyszíni vizsgálata első napján 762 fogvatartott tartózkodott. A börtön kihasználtsága meglehetősen magas, 95 százalékos, ugyanakkor kirívó, hogy a fogvatartottak között mindössze 158-an fiatalkorúak, ami igencsak ellentmond az intézet eredeti funkciójának.

Embertelen körülmények a tököli fiatalkorúak börtönében

Az ombudsmani jelentésből az is kiderült, a börtönben a magánzárkák nagyon kicsik, a fogvatartottak mozgástere nem éri el a jogszabályban meghatározott hat négyzetmétert. A helyiségekben gyenge a világítás, a leromlott állapotú vécéknek még fedelük sincs, a falból balesetveszélyesen lógnak a csaptelepek. Több helyiségben a falakon és a mennyezeten testváladék nyomai látszódnak, és sokan arról panaszkodtak, hogy celláik gyakori látogatói a csótányok és poloskák.

Székely László szerint a Büntetés-végrehajtási Intézet Központi Kórházának épületében található szállítózárkában – ahova az ország többi intézetéből is érkeznek rabok – a foglyok egészségtelen körülmények között várakoznak. A beszélgetésekből az is kiderült, a börtön személyzete gyakran bántalmazza az elítélteket.

További börtön témájú cikkek az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top