Aktuális

A “jó” menekült 5 ismérve

Elgondolkodtam. A sok tévhiten, előítéleten, megjegyzésen, elejtett félszavas suttogáson. És arra jutottam, hogy vannak bizonyos elvárások, besorolások, melyek szerint megállapítható, ki a jó menekült. Ezek főleg arra épülnek, másoknak mi tűnik gyanúsnak, mitől rossz szerintük egy menekült.

Lássuk, hogyan lehet feje tetejére állítani a dolgot!

A jó menekült rögtön menekül.

Urambocsá, hogy esetleg pár évig még húzza a háború sújtotta országban, abban bízva, hogy hátha még élhetőbb lesz. Mert bármilyen szörnyűek is a körülmények, ő azért ott van otthon, ott a családja, ott vannak a barátai, ott beszéli a nyelvet. Nem, kérem szépen, ilyen nincs! A jó menekült rögtön menekül, hisz előre tudja, hogy innen csak lejjebb lehet csúszni. Minden más gyanús.

A

A jó menekült nő, gyerek, vagy nagyon idős.

Bizony, hisz ők nem jelentenek fenyegetést, ők ártalmatlanok. Abban reménykedem, hogy két fiam soha nem tapasztalja meg milyen egy háború sújtotta vidékről menekülni, mert a legtöbb embernek furcsa, hogy miért fiatal férfi a legtöbb menekült. Nem is értem! Elvégre is a több száz kilométeres gyaloglás, a tengerbe fulladás nagyon is reális veszélye, az embercsempészek gusztustalan viselkedése egyébként tök vonzó az időseknek, gyengéknek, nőknek és gyereknek. Nem is értem, miért olyan sok a fiatal férfi. Ők bírnák a leginkább? Nem értem. Furcsa… Sőt! Gyanús.

A jó menekült művelt.

Egyetemet végzett, lehetőleg orvos, mérnök vagy egyéb hasznosnak ítélt hivatás képviselője. Hisz az újságok sem győzik eléggé hangsúlyozni a határokon vesztegelő sok diplomás kálváriáját. Képzeljük csak el, milyen hasznosak lehetnek az országnak! Mert egy diploma nem csak jobb embert farag belőled, de jobb menekültet is.

Tudj meg még többet a “jó menekültekről” a Világszemle blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top