Aktuális

Jön az új forint érme

Teljesen új rajzolatú 50 forintos érmét hoz forgalomba a Magyar Nemzeti Bank. A kétmillió példányban vert forint érme nemzeti emlékhelyeinknek állít emléket.

A mostaniaktól eltérő, új forint érmét hoz forgalomba az MNB. A Nemzeti Örökség Intézete és az MNB csütörtökön mutatja be a nemzeti és történelmi emlékhelyek szimbólumait ábrázoló, közforgalomba kerülő érmét.

A kétmillió példányban forgalomba kerülő 50 forintos fizetőeszköz 2015 őszétől kerülhet a pénztárcákba.

Jön az új forint érme

Az új érmén nem a kuruc fejedelem szerepel majd

A jegybank – a Mohácsi Nemzeti Emlékhely tiszteletére – “Mohácsi Nemzeti Emlékhely” megnevezéssel 2000 forintos címletű bronzpatinázott rézötvözetű emlékérmét is kibocsátott. Az emlékérme a 2014-ben indult “Nemzeti Emlékhelyek” sorozat részeként jelenik meg.

Az emlékérme előlapján, a jobb oldali mezőben a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen található szélcsengős kopjafa részletének ábrázolása látható. Az ábrázolástól balra, fent, az emlékérme széléhez igazítva, két vízszintes sorban a “2000” értékjelzés és a “FORINT” felirat, lent, az emlékérme szélén, köriratban a “MAGYARORSZÁG” felirat olvasható. Az ábrázolástól jobbra, fent, köriratban a “BP.” verdejel és a “2015” verési évszám olvasható.

Az emlékérme hátlapján, a középmezőtől kissé jobbra egy, a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen található kopjafa részletének ábrázolása látható. Ettől balra a Mohácsi Nemzeti Emlékhely emblémája, az emlékérme szélén, köriratban a “MOHÁCSI NEMZETI EMLÉKHELY” felirat látható. Az ábrázolástól jobbra a nemzeti emlékhelyek emblémáját tüntették fel, alatta, vízszintesen az 1526-os évszám olvasható. Az emlékérme jobb alsó szélén Szabó Virág tervezőművész a mesterjegye látható.

További cikkeink pénzről:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top