Aktuális

Teljes káosz az új kazánrendelet körül

Egyre zavarosabb a helyzet a kazánok technológiaváltását előíró rendelet körül, annak ellenére, hogy közeleg a határidő. Nincs elég tervellenőr, és van olyan, aki az EU-s rendelet megkerülésére készül.

A Főgáz a fűtés rendelet tervezetet a legszigorúbban értelmezi, szeptember 26-tól nem vehetnek át nyílt égésterű készüléket. Mivel addig az engedélyeztetés 2-3 hónapos folyamatának is le kell játszódnia, a Főgáz már nem fogad be terveket. Sőt, az eddig befogadott, nyílt égésterű kazánra szóló fűtés tervek sem valósíthatók meg szeptember 26. után –  írja a fűtés-szaklap.

Jelenleg egy lehetőség játszik, ha valaki szeptember 26-ig a régi technológiájú, olcsóbb kazánra cserélne, az egyszerűsített csere. Ennek ideje három nap és a kivitelezőnek nem kell azonnal jelentenie a Főgáznak, hanem szerelési nyilatkozatot kell tennie.

Nyílt tűztér, szabályozatlan égéstermék-elvezetés: a szegények szomorú jövője?

A Főgáz kevesebb, mint tíz ellenőrt foglalkoztat, így nem lehet tudni, hogy mi lesz, ha hirtelen megnövekszik a tervkötelesen kazánt cserélők, fűtés rendszerüket felújítók száma. Jövőre hírek szerint komoly úniós támogatások nyílnak meg  kazáncserére, egyéb energetikai felújításra.

Magyarországon jelenleg több mint kétmillió nyílt égésterű kazán működik, így, ha több ezren élnének a csere lehetőségével, akkor három eset lehetséges:

1. összeomlik a tervellenőrzési rendszer, többhavi várakozás lesz a tervellenőrzésre és meóra;

2. a Főgáz (és a többi elosztó) bővíteni fogja ellenőri gárdáját

3. A tervezőnek önmagát kell ellenőriznie – ezt a lehetőséget az elosztói engedélyesek (a gázszolgáltatók) és az épületgépész szakma is támogatnák.

 Egyes kazángyártók úgy kerülnék meg a nyílt égésterű kazánok tilalmát, és gyártva-forgalmazva akár még évekig is nyílt égésterű készülékeket, hogy kazánjaikat több részre bontva, alkatrészként értékesítik, amit a szerelő a helyszínen rakna össze. Így ez nem készülék-eladásnak (forgalomba helyezés stb.), hanem javítás-karbantartásnak számítana.

 A fekete kazáncserék és illegális bekötések aránya a jelenlegi  negyven-ötven százalékos arány fölé is emelkedhet a rendelet hatására.

További cikkeink fűtésről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top