Aktuális

Gyorshír: Németország ideiglenesen határellenőrzést vezet be

Németország átmenetileg ismét határellenőrzést vezet be déli határain, azaz átmenetileg felfüggeszti a schengeni megállapodást. Vasárnap 17 órától leállították a Németország és Ausztria közötti vasúti közlekedést.

A menekültválság nyomán Németország ideiglenesen ismét határellenőrzést vezet be – jelentette be vasárnap esti, rendkívüli nyilatkozatában Thomas de Maiziere német belügyminiszter Berlinben.

Riadókészültség

Az intézkedés válasz a kialakult menekültválságra, és egyben azt jelenti, hogy Németország átmenetileg felfüggeszti a schengeni megállapodást. A Spiegel Online úgy tudja, a szövetségi rendőrséget riadókészültségbe helyezték. Ennek keretében az összes mozgósítható rendőrt Bajorországba küldik a határ lezárásának biztosítására.

A magyar-osztrák határ felé tartó illegális bevándorlók Pinkamindszent határában 2015. szeptember 12-én. MTI Fotó: Varga György
A magyar-osztrák határ felé tartó illegális bevándorlók Pinkamindszent határában – MTI Fotó: Varga György

Vasúti stop

Vasárnap 17 órától Németország leállította a vasúti közlekedést Ausztria felé – jelentette be az osztrák vasúttársaság (ÖBB). Az ÖBB szerint a Németország felé irányuló vasúti közlekedést ugyancsak leállították.

Schengen felfüggesztve

A schengeni megállapodás tartalmazza annak lehetőségét, hogy a közrend vagy a belbiztonság súlyos veszélyeztetése vagy fenyegetése esetén ideiglenesen ismét határellenőrzést vezessen be egy tagállam a belső határon. Az intézkedés 30 napra korlátozódhat, vagy olyan hosszú időre, ameddig a fenyegetettség fennáll.

Migránsok a magyar-szerb határon - MTI Fotó: Molnár Edvárd
Migránsok a magyar-szerb határon – MTI Fotó: Molnár Edvárd

Olvass még a menekültügyről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top