Aktuális

Mesével üzent a menzareform kitalálóinak egy édesanya

A Só című magyar népmesét küldte el Facebook-bejegyzésében egy felháborodott édesanya mindazoknak, akik a közétkeztetési reformról döntést hoztak.

Az elmúlt héten óriási karriert futott be egy kisgyermekes édesanya felháborodott bejegyzése a Facebookon. Több mint 6500 megosztást kapott az az írás, melyben a nő részletesen beszámol arról, hogy tapasztalata szerint a gyerekek jó része nem eszi meg a menzareform égisze alatt készülő, szerinte “ehetetlenül sótlan” ételeket, és a gyermeke gyakorlatilag éhezik az óvodában. Zárásként pedig A só című közismert mesét ajánlotta a döntéshozók figyelmébe.

A bejegyzésben több elgondolkodtató problémakört is megemlít az anyuka. Például azt, hogy egy fejlődő szervezet számára a kimaradó étkezés milyen megterhelést jelent, és azt is, hogy az óvónőknek sem egyszerű az éhes gyerekek lankadó figyelmét lekötni.

A minisztérium bízik a sikerben

Ennek nyomán megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy tudnak arról, hogy a gyerekek még nem szoktak hozzá az ismeretlen ízekhez, de szerintük néhány hét alatt ez nem is elvárható. Azt kérték levelükben, hogy a szülők ne tömjék otthon sem cukros édességekkel a csemetéket, és azt remélik, hogy hosszú távon sikeres lesz az új közétkeztetés. Mint mondják,mindez csak a gyerekek érdekében történt, az ő egészségüket szem előtt tartva. Az óvónők, gondozónők szerintük a gusztusos tálalással sokat segíthetnek abban, hogy megjöjjön a gyerekek étvágya.A szülőket pedig arra kérik, hogy otthon sokszor hangsúlyozzák, az egészséges étkezés előnyeit.

A szándék nemes, de a kivitelezéssel vannak bajok

Mi is több cikkben írtunk arról, hogy a szeptember elsején életbe lépett új közétkeztetési rendelet értelmében az óvodákban és iskolákban csak csökkentett só- és cukortartalmú ételeket kaphatnak a gyerekek. A cél, hogy a gyerekek már kiskoruktól hozzászokjanak az egészséges táplálkozáshoz, s így felnőtt korukban jobb eséllyel elkerülhessék például a szív- és érrendszeri betegségeket.

Novák Katalin ifjúság- és családügyi államtitkár a reform ismertetésekor úgy fogalmazott, a cél, hogy több zöldséget, gyümölcsöt, kevesebb sót és cukrot tartalmazzon a gyerekek étrendje, és hadat üzennek a káros mesterséges alapanyagoknak, így például mostantól nem lehet porból krumplipürét készíteni, nem lehet egészségtelen adalékanyagokat hozzátenni az ételekhez

Dietetikusok szerint csak rossz beidegződés a túlzott sózás és fűszerezés, amitől fokozatosan meg lehet szabadulni, de ez egy tanulási folyamat, amihez idő kell, ezért a rendelet értelmében hosszú távon, több év alatt kell lecsökkenteni a sóbevitelt az előírt mennyiségre.

Azt, hogy a közétkeztetők ezt miképp valósítják meg, az ÁNTSZ Tisztiorvosi Szolgálata ellenőrzi majd országosan egységes szempontok alapján. Vannak kifejezetten kiemelt területek, ide tartoznak az óvodai konyhák is, ahol laborvizsgálatokkal egybekötött ellenőrzések lesznek majd.

“Nehéz az áttörés” – ezt már Tettinger Antal, a Magyar Közétkeztetők Szövetségének (MKSZ) elnöke mondta a Népszabadságnak. A szakember úgy véli, hogy az egészséges táplálkozásra nevelés támogatandó cél. De a sikerhez a szülőket is “meg kell reformálni”, hiszen a gyerekek az év felében otthon étkeznek, és ha az nagyon eltér az iskolaitól, akkor nehezebben fogadják el az újat. Hozzátette: a reform bevezetése óta több a maradék is a konyhákon, de szerinte ez a hozzászoktatás időszaka után csökkenni fog.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top