Aktuális

“Anyuka egy picit rászaladt a kaparós sorsjegyre, jelentsük fel!”

Az RTL híradójának értesülései szerint a kormány listát vezetne a játékfüggőségben szenvedőkről, amit ráadásul a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kezelne. George Orwell elismerően csettintő ujjai vagyunk…

Na nézzük csak, hány szempontból aggályos ez a fenti egy mondat. A játékfüggőség (vagy bármilyen más addikció) betegség. Mint ilyen, ez különösen védett adatnak minősül, tehát azonosítható listát vezetni az ebben szenvedőktől, az egy picit….izé.

Aztán, beszélgessünk arról is, hogy egy listányi beteg ember adatait szépen áttolná a NAV-nak ez a rendelet. Ez a hitelességében betonszilárd szervezet kifejezetten olyasmi, ahol szívesen látnék bármilyen részletes adatot bárkiről, ami felül áll az adott személyek legszigorúbb értelemben vett adózással kapcsolatos információin. Nem.

Egyébként a listára önkéntesen is fel lehet kerülni, de az jóval ijesztőbb, hogy a bíróság is elrendelhetné, hogy egy függőt felvegyenek a listára. Mindezt azért, hogy, idézem “a kiskorúaknak és a függőknek esélye se legyen játszani”. Na de Juszt Lászlóval szólva – kezit csókolom, nem volna-e erre jobb módszer, ha teszem azt a kiskorúakat eleve a közelébe sem engednék az ilyesminek?

Házmesterország kezébe ilyen fegyvert?

Bár az RTL híradója szerint az úgynevezett elektronikus regiszter, amelyben listáznák a függőket, úgy működne, hogy a játékszervezők meg tudnák nézni, hogy valaki szerepel-e az adatbázisban, és ha igen, akkor nem lenne rulettpörgetés meg félkarú rablózás, hanem kis barátom, akkor most irány a rehab! Jó, ez utóbbit csak én tettem hozzá,de ugye mennyire életszerűnek tűnik, ahogy az elektronikus kaszinó ajtajában az idült félkarúfüggők majd a kezüket tördelve bevallják, hogy hát ők bizony vétkeztek, majd a személyijük ellenőrzése után szomorúan elfáradnak a Névtelen Hazárdjátékosok Egyesületébe, megbánni a bűneiket…

Meg aztán, gondoljuk ezt végig egy picit, jó? Mi lesz a következő? Az alkoholista nénik-bácsik (vagyis kábé minden tizedik ember) ezek után rettegve várhatják majd az ÁNTSZ-hez (és persze a NAV-hoz) bekötött piaügyi adatbázis (javaslok egy nevet: CefRegiszter!) létrehozását, hogy aztán a homlokukra korsót tetováljanak, és soha többé ne engedjék őket italbolt közelébe?

A szándék nemes, a megvalósítás terve ostoba

Pankucsi Zoltán, az NGM államtitkára az RTL híradójának nyilatkozva elmondta, hogy a reményeik szerint a valóságban úgy nézne ez ki, hogy a család vagy az adott függő környezetében élők felismerik, hogy baj van, legott kerítenek egy addiktológusi szakvéleményt, aztán hopp, irány is a bíróság, amely majd jól eltiltja a függőt a játéktól. Csak nem már megint fullba tolja itt valaki a hülyeséget?

Nekem ott sántít a dolog, hogy ha a család egyszer már felismerte, hogy baj van, sőt még azt is meg tudta oldani, hogy a derék gyanúsított játékfüggő elfáradjon velük egy addiktológushoz a szakvélemény felállítása érdekében, akkor ők szegénykéim ezek után azt már nem tudnák megakadályozni, hogy ugyanez az együttműködő ember el ne verje az utolsó fillér családi pótlékot is a félkarún? Illetve, ha az adott függő jelenléte ehhez nem szükséges, akkor visszamegyünk szépen a besúgó stílushoz, amikor nem tetszik nekem az anyósom, és akkor felnyomom, mert szerintem a múlt héten is kettővel több Puttó sorsjegyet vett, mint kellett volna?

Arról nem is beszélve, hogy én itt csak hőbörgök, mert nem vagyok ehhez konyító szakember. Na de az RTL-nek nyilatkozó Demetrovics Zsolt egy eléggé elismert addiktológus, aki azt mondta, hogy ez a módszer pont az ellenkezőjét fogja elérni, mint amit a törvényalkotó szeretne, főként, mert ez a fajta függőség letagadható. Lányok-fiúk, ott az NGM-ben, nem kéne megkérdezni erről olyat, aki ért is hozzá?

Véletlenül egyébként mostanában fut az NLCafé legújabb tematikus cikksorozata, amely a #BETÉPVE nevet kapta. Javaslom mindenkinek, hogy mélyedjen el a rovat cikkeiben, elég jól járja körül a függőség és a leszokás témáját (legyen szó bármilyen káros szenvedélyről). Különösen ajánlom az olvasók figyelmébe a Megálló Csoport Alapítványnál készült videónkat, amelyből szintén kiderül, hogy a nettó tiltás nem vezet eredményre. Persze, mit tudják ők, ők csak ezzel foglalkozó szakemberek, nem minisztériumi okosok.

További cikkek függőségről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top