Ahhoz, hogy meg tudjuk becsülni, hány gyermek éhezik Magyarországon, először azt kell tisztázni, mit értünk éhezés alatt. A mennyiségi probléma mellett az elfogyasztott étel kedvezőtlen összetétele, elsősorban a fehérje-, ásványianyag- és vitaminbevitel túlzottan alacsony volta is gondot okoz – írja Husz Ildikó és Marozsán Csilla tanulmányára hivatkozva a Népszabadság.
A tanulmányból kiderül, hogy a legszegényebb családokban azért nem főznek, mert nem csupán az élelmiszer hiányzik, de a főzéshez szükséges alapvető feltételek is, így az edények, a tűzhely vagy a gáz-, illetve áramszolgáltatás.
A kutatók felhívták a figyelmet arra is, hogy az iskolai étkeztetés kulcsfontosságú az érintett gyermekek számára, hiszen sokan csak ott jutnak minőségi élelemhez.
A lap cikke felhívja a figyelmet arra is: a Gallup tavaly nyáron megjelent kutatása szerint a magyar családok 47 százalékának okoz gondot a szükséges élelmiszerek beszerzése. A gyermekétkeztetésre szánt összeg idén 53-ról 58 milliárd forintra emelkedett, szeptember óta már a bölcsődések és óvodások nagyjából 90 százaléka étkezhet ingyen.